Tradiční čínská medicína vychází z myšlenky, že tělo se skládá z pěti hlavních tzv. „mateřských“ orgánů. Další orgány potom patří do sféry vlivu
určitého „mateřského“ orgánu. Mateřské orgány doplňují „dceřiné“ nebo i zásobní orgány. Např. mateřský orgán JÁTRA má dceřiný orgán ŽLUČNÍK a dále pod něj spadají např. oči, nervový systém, nadledvinky atd.
Tato teorie ukazuje, že mezi jednotlivými orgány v těle jsou velmi těsné vazby a souvislosti.
Pentagram má ale širší pojetí a proto popisuje také děje, které se odehrávají v přírodě. Lidské tělo je jen jednou ze součástí celého tohoto komplexu.
Pentagram začíná jarem – elementem dřeva = orgán JÁTRA– období setí
na jaře přicházejí lidé s migrénami, bolestmi hlavy, psychickými poruchami a alergiemi
následuje časné léto – element ohně = orgán SRDCE – čas pěstování
v horkém létě se dělá špatně lidem, kteří mají potíže se srdcem
pak pozdní léto –element země =orgán SLEZINA – obd. zrání
období žaludečních vředů, neuróz, zánětů slepého střeva…
podzim – element kov= orgán PLÍCE– obd. úrody a sklizně
období chřipek, viróz, zánětů, rýmy, depresí
a nakonec zima – element voda= orgán LEDVINY – obd. odpočinku
v zimě bývají časté záněty močového měchýře
aby přišlo opět jaro…..
MERIDIÁNY
Meridiány jsou pomyslné dráhy v těle, v nichž proudí energie, nezbytná k životu. Nazývá se čchi. TČM zná 12 hlavních meridiánů s kterými pracují čínští lékaři pomocí akupunktury nebo akupresury. Na těchto drahách jsou tzv. akupunkturní body a jejich ovlivňováním můžeme ovlivnit tok energie v daném meridiánu. Pokud energie neproudí správně, nebo někde stagnuje dochází k tzv. nemoci. Zkušení čínští lékaři dokáží objevit změny v proudění energie v meridiánech i několik měsíců před vypuknutím nemoci.
tělo dokáže upozornit na nerovnováhu např. odporem k určité barvě, chuti, roční době, nebo naopak velkou vášní pro ně. Ale také drobnými změnami v obličeji, na dráze určitého meridiánu apod. Proto je důležité všímat si změn na těle a věnovat jim pozornost.
Prvek D ř e v o – mateř. org. JÁTRA + zásobní org. žlučník
Játra a žlučník jsou úzce spojeny nejen v čínském léčitelství, ale i v západní medicíně.
Játra – funkce
Játra absorbují a ukládají tuky, cukry, bílkoviny z naší stravy, které se pak v těle přemění na energii nebo se schovají do zásoby. Bílkoviny jsou tu dále štěpeny na aminokyseliny.
Játra vytváří žluč, která se ukládá ve žlučníku. Tím, že filtrují krev, odstraňují jedy, toxiny, drogy, chemikálie z těla a štěpí je tak, aby mohly být vyloučeny. V případě vysoké toxické zátěže těla může být narušena funkce jater a mohou se objevit potíže – alergie, cirhóza jater, dna, bolesti hlavy, modřiny, nevolnost, zvracení i hemeroidy.
Žlučník
Ve žlučníku se hromadí žluč z jater, která pak štěpí tuky v potravě (v tenkém střevě). Žluč také podporuje peristaltiku tlustého střeva. Hodně lidí trpí žlučovými kameny. Ty se vytváří díky vysoké hladině cholesterolu. K tomu také přispívají steroidy, antikoncepce, mnoho tuků a bílkovin, ale i nepravidelná strava.
Játra jsou citlivá na vítr, jak vnitřní, tak i vnější. Hlavně na jaře bychom proto měli chránit ramena a krk.
K jaru náleží barva zelená.
Čas nejvyšší aktivity pro žlučník je 23:00 – 1:00hod., pro játra 1:00 – 3:00hod..
Pokud nemůžete v tuto dobu spát a budíte se, znamená to, že jsou tyto orgány oslabené.
Smyslem jara je zrak. S kondicí jater a žlučníku tedy souvisí stav očí, ale i nehtů (lámavost. třepení), šlach a vazů. Např. tzv. tenisový loket.
Symptomy nerovnováhy
Fyzické –zvracení, migréna, nadýmání, PMS, nepravidelná, bolestivá menstruace, rozmazané, nejasné vidění, zarudnutí očí, šeroslepost, šedý a zelený zákal, skvrny v zorném poli, slzení očí, ztuhlé svaly v šíji, ramennou a celém těle, hemeroidy, slabé nehty, odpor k větru, výbuchy hněvu, závratě, vyrážky, ekzémy.
Emocionální – hněv, podrážděnost, potlačování pocitů, neschopnost plánovat nebo nadměrné plánování, netrpělivost, náladovost, strnulost, negativní myšlení, agrese, křik.
Jak si můžeme pomoci k očistě pro játra a žlučník
Výživa vhodná pro játra– pšenice, kuře, pórek, broskev jsou důležité potravinové elementy.
Na začátku jara jíme teplá jídla, dušenou zeleninu, co nejvíce listové zeleniny – hořčičné listy, řeřichu potoční, špenát, listy pampelišek, celozrnné produkty, fazole, řasy. Dbejme, aby potraviny byly biologicky vyrobené, bez chemických přísad a ošetření.
Pro játra jsou přínosem sezamová semena, čekanka, jahody, chřest, zelí, mrkev, celer, smetánka lékařská, fenykl, česnek, pórek, petržel, bílá řepa, cibule, olivy, citron, pohanka, proso, rýže, slunečnicová semena, ryby, kurkuma, grepy, tvaroh.
Horkost jater schlazuje citrónová šťáva, ale i v teplé vodě jablečný ocet.
Při oslabení jater a žlučníku se vyhýbáme alkoholu, sýru, smetaně, vejcím, tučnému masu, čokoládě, kávě, pomerančům, hruškám, burákům, sířenému ovoci, chemickým přísadám, tabáku, bílému cukru, bílému chlebu, margarinu.
Chuť prvku dřeva je kyselá, cítíme-li tedy touhu po kyselých jídlech může být žlučník i játra v oslabení nebo naopak posilujeme ještě více nerovnováhu.
Negativně působí velmi tučné potraviny a alkohol. Ale úplné vynechání tuků v potravě nebo celých jídel může vést ke tvorbě žlučových kamenů. Žlučník potřebuje pravidelné vypouštění žluči, jinak se žluč ve žlučníku hromadí a vznikají kameny. Proti tvorbě kamenů jsou ořechy, fazole, hrách, sója.
Lecitin pomáhá udržovat cholesterol v rozpustném stavu.
Byliny a koření pro játra – petržel a smetánkové listí čistí výborně krev, kardamom, kmín, zázvor, pepř černý, křen, pastinák uvolňují městnání krve. Avšak příliš ostrá jídla mohou městnání posílit. Také bobkový list, bazalka, máta, rozmarýna posilují a čistí. Máta usnadňuje trávení, heřmánek čistí a zchlazuje horká játra.
Lékořice – harmonizuje a vyživuje čchi jater, používáme jako čaj či kořen, žvýkáme.
Sinice a řasy omlazují tkáň jater a zbavují je jedů.
Než začneme detoxikovat játra je dobré nejprve vyčistit tlusté střevo.
Prvek O h e ň – mateř. orgán SRDCE + zásobní orgán tenké střevo
Prvek ohně přináší teplo vášeň do našeho života. Pokud nám chybí dostatek ohně, chybí nám emocionální teplo.
Funkce srdce
Hlavním úkolem srdce je pumpovat neokysličenou krev do plic a potom z plic okysličenou krev do celého těla. Slabost srdce se velmi rychle projeví v celém těle, protože není dostatečně zásobeno kyslíkem.
Tenké střevo
Tenké střevo má velmi důležité úlohy v průběhu trávení. Také vyrábí enzymy a štěpí se v něm potrava na menší jednotky a živiny, které se krví dostávají přes stěnu střeva do krve a do celého těla. Nejčastější poruchou tenkého střeva je celiakie, schopnost trávit lepek z obilí. Tenké střevo je velmi citlivé na zátěž lepkem a může dělat problémy i lidem, kteří nemají přímo celiakii. Navíc skrz tenké střevo získáváme do těla cenné vitamíny a minerály. V případě jeho poruchy tak můžeme mít problém s jejich nedostatkem.
Tradiční čínský výklad
Srdce má svůj vrchol v období léta. Přesto extrémní horko srdci škodí. Lidé, kteří se ve vedrech necítí dobře, nebo naopak horko vyhledávají mají nerovnováhu v okruhu srdce.
Proto je dobré, aby v létě náš jídelníček obsahoval lehčí a studenější (osvěžující) jídla – syrovou zeleninu, ovoce, ovocné šťávy, mléčné výrobky…
K elementu léto patří barva červená.
Při nerovnováze srdce je kůže silně začervenalá. Vášnivá záliba nebo naprostý odpor pro tuto barvu značí nerovnováhu.
Orgánová doba pro srdce je 11:00 – 13:00hod., pro tenké střevo 13:00 – 15:00hod.
Smyslem srdce je řeč
Patří sem i smích. Poruchy jako koktání, vady řeči, nutkavé mluvení značí nerovnováhu. Stav srdce se promítá do jazyka
Tekutý sekret prvku ohně je pot..
Srdce dále kontroluje cévy a krev, stará se o rytmus a pravidelnost.
Symptomy nerovnováhy
Fyzické – ztvrdnutí tepen, trombóza, srdeční infarkt, slabý krevní oběh, nízký TK, vysoký KT, horké a bolavé klouby, červená barva obličeje nebo popelavá bledost, angína, návaly, slabý a nepravidelný puls, odpor k horku, bušení srdce, zadýchávání se, nadměrné pocení, pálení v dlaních.
Emocionální projevy oslabení srdce– úzkost, stísněnost, zapomnětlivost, přemíra snů, neustálý smích, nedostatek humoru a radosti, nedostatek sebelásky, slabý pocit vlastní hodnoty, krutost, nenávist, přehnané nadšení, citový chlad, neklid, pesimismus.
Výživa: vhodná pro prvek ohně – kukuřice, skopové maso, švestka, zelená listová zelenina.
Chuť prvku ohně je hořká, ale slabá osoba bez energie by měla hořkou chuť konzumovat jen s mírou.
Mezi posilující potraviny ohně patří dále meruňky, broskve, švestky, maliny, červená čočka, slunečnicová semínka, pažitka aj..
Štěrbákový salát, čekanka i pampeliška posilují srdce. Celozrnné obiloviny mají hořkou chuť v klíčku a ne slupce, proto se mají konzumovat neloupané. Kvalitu krve můžeme zlepšit potravinami, které obsahují hodně chlorofylu. Také krvetvorné potraviny jsou důležité – červená řepa, meruňky, fíky, petržel, kopřivy, řasa spirulina, fazole. V létě můžeme jíst saláty a čerstvé ovoce, které rostou v naší oblasti.
Prvek ohně poškozuje příliš ostrá potrava, živočišné tuky. Při vysokém cholesterolu v krvi vynecháme nebo hodně omezíme červené maso, vejce, mlékárenské potraviny, cukr. Osoby, které i v létě pociťují chlad, by měly omezit saláty a zmrzliny.
Zvlášť příznivé pro srdce a krevní oběh jsou rybí oleje, protože dodávají mastné kyseliny mega 3. Je vhodné jíst aspoň 2x týdně ryby, jako losos či makrela nebo sardinky. Výborným zdrojem je také olej ze lněných semen.
Vhodné bylinky a koření
– heřmánkový čaj a čaj z máty mohou odstranit extremní horko z těla, uklidní a uvolní,
– česnek je výborný svým pozitivním působením na srdce a krevní oběh,
– malé množství cayenského pepře může výborným způsobem povzbudit srdce a krevní oběh a zintenzivní strávení potravy,
– čajem z fazolí mungo můžeme snížit krevní tlak – 2 polévkové lžíce fazolí mungo přelijeme horkou vodou a po chvíli slijeme a pijeme ráno nalačno. Poté opakujeme i v poledne a večer ze stejných fazolí,
– ginko biloba – výborná je tinktura, čistí cévy, zlepšuje paměť, upravuje krevní oběh, na studené končetiny,
– hloh obecný – pomáhá při stařeckých srdečních potížích, upravuje krevní oběh. Měl by se užívat opatrně,
– jmelí – upravuje a snižuje krevní tlak, zvlášť v kombinaci s jinými bylinami,
Prvek Z e m ě – mateřský orgán SLEZINA + zásobní orgán žaludek
Funkce sleziny – mnozí ani neví, k čemu vlastně slezina slouží
Slezina je hřbitovem starých a spotřebovaných červených krvinek. Filtruje, hromadí a čistí krev. Také vyrábí protilátky, které neutralizují a odstraňují jedovaté bakterie a vetřelce zvenčí, proto je velmi důležitá pro správnou činnost imunitního systému.
Funkce žaludku
Žaludek je jediným místem v těle, kde se nachází silně kyselé prostředí a to díky kyselině chlorovodíkové. Pomáhá totiž rozložit potravu na menší kousky a zničit mikroorganismy a choroboplodné zárodky z potravy.
Slinivka břišní
Velmi důležitý orgán, který přináleží k okruhu sleziny. Produkuje hormony, které pomáhají štěpit potraviny v tenkém střevě a vyrovnávají hladinu cukru v krvi.
Tradiční čínský výklad
Vlhké a dusné klima může oslabit prvek země.
K prvku země náleží žlutá barva – odpor nebo vášnivá touha po této barvě značí nerovnováhu prvku země.
Žaludek pracuje mezi 7:00-9:00hod., slezina + slinivka 9:00-11:00hod.
Tělní otvor prvku země jsou ústa, stav sleziny se projevuje na rtech. Suché, bledé rty značí oslabenou slezinu a žaludek.
Symptomy nerovnováhy
Fyzické: problémy s váhou, problémy s příjmem potravy, gynekologické výtoky, hormonální poruchy, únava a slabost končetin, krvácení z dásní, opary, afty, ekzémy na víčkách,velká únava po jídle, chuť na sladké
Emocionální: starostlivost o druhé, neustálé přemýšlení, nedostatek sebelásky
Výživa pro slezinu, žaludek a slinivku
– jako koření jsou výborné skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, ženšen, badyán, hřebíček, fenykl, česnek, ořechy, datle,
– proso je zásadité a neprodukuje hlen, ale měli bychom ho přes noc namočit a
ráno propláchnou před vařením,
– sladké brambory, dýně, bílá řepa, pastiňák jsou výborné,
– prvek země posilují: jablka, meruňky, třešně, datle, hrozny, broskve,
hrušky, švestky, jahody, maliny, cukety, rýže, hrách,
– potraviny, které oslabují krev: tučné, rafinované umělé potraviny,
sladkosti, mlékárenské výrobky, cukr, pšenice, droždí, pivo, káva, studené
nápoje.
Byliny a koření
zázvor, ženšen, petržel, celer, kardamom, anýz, kmín, máta
Prvek Kov – mateřský orgán PLÍCE + zásobní orgán tlusté střevo
Funkce plic
Plíce nadechují ze vzduchu kyslík a předávají ho do krve, která ho dále roznáší do těla.
Funkce tlustého střeva
Tlusté střevo je posledním místem, kde se zpracovává přijatá potrava. Natráveniny zbavuje vody a některých látek, které vrací zpět do těla. Zbytky potom vylučuje z těla. Velmi důležitou součástí tlustého střeva je slepé střevo.
Tradiční čínský výklad
K prvku Kov patří sucho.
Přílišné sucho i nadmíra vlhkosti tomuto elementu škodí.
Patří sem barva bílá nebo fialová. ,
Příliš bílý obličej ukazuje na slabost plic.
Plíce mají denní dobu 3:00 – 5:00 hodin ráno, tlusté střevo 5:00 – 7:00 hodin ráno.
Kdo trpí poruchou prvku v okruhu plic, může se často budit v tyto hodiny.
Nadměrný smutek škodí plicím a často osoby, které prožívají smutek mají
problémy se stolicí.
Plíce ovládají mimo jiné kůži, proto mnoho kožních problémů, jako lupenka, ekzém, drsná, suchá kůže nebo červené skvrny ukazují na nerovnováhu spojenou s plícemi.
Smyslovým orgánem kovu je nos.
Symptomy nerovnováhy
Fyzické: zácpa, průjem, nadýmání, silně páchnoucí výkaly, tělesný pach, také pach chodidel, špatný dech, zánět slepého střeva, hemeroidy, slabá paměť, mastná kůže, akné, ekzém, lupénka, suchá kůže, astma, dušnost, kašel, krční problémy, zánět čelních dutin, nosní problémy, přebytek nebo nedostatek potu, slabý čich, odpor k suchu, bolesti ramen, ztráta hlasu, zívání, bolesti palce, ruky, blokády krční páteře, praskliny na konečníku.
Emocionální: smutek, apatie, neschopnost vypustit, nedostatek inspirace, melancholie, pesimismus, odměřené, nepřístupné chování, sebeponižování.
Výživa pro okruh plic
Pro povzbuzení funkce plic je vhodná mrkev, houba shitake, hrušky, víno,
slívy, ořechy.
– Pro vlhčí a pružné plíce je vhodná řeřicha, bílá řepa, čínské zelí, celer,
meruňky, jahody, jablka, buráky (avšak nesolené).
– Při tzv. zahlenění bychom se měli vyhýbat
mlékárenským výrobkům, pomerančové šťávě.
Tlusté střevo by potřebuje dostávat dostatek vlákniny na vyčištění – stravitelné i nestravitelné – nejlépe zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky.
Vhodné je více rýže (neloupané) a prosa. Jsou zásadité a neobsahují lepek.
Celozrnný oves je výborný na pročištění, méně jíme pšeničné klíčky, mohou
poškrábat stěnu střevní, obsahují vysoký podíl fytokyselin, které brání ve
vstřebávání zinku, železa, vápníku a hořčíku.
– Čaj, káva, čokoláda, chlazené nealko a alkohol jsou diuretika, tedy
močopudné prostředky, odstraňují z těla tekutinu a minerály a způsobují
dehydrataci. Proto je důležité pít dostatek čisté vody. Nikdy ne však ledovou.
– U zácpy je dobré jíst méně živočišných bílkovin. Mohou zpomalit peristaltiku,
dlouho se tráví a mohou v těle kvasit.
Prvek V o d a – mateřský orgán LEDVINY + zásobní org. močový měchýř
Funkce ledvin
Ledviny plní několik životně důležitých funkcí. Zejména čisticí – ledvinami protékající krev je zbavována nečistot a ty potom odchází s močí z těla. Ledviny zajišťují také vylučování různých toxických látek, léků a metabolitů z těla. Starají se o acodobazickou rovnováhu v těle a ovlivňují hospodaření s důležitými minerály např. s vápníkem, Také řídí tlak v krevním oběhu. Důležitý pro ledviny je sodík. Jeho nadbytek vede k vyššímu KT. Dále mají funkci endokrinní, to znamená, že produkují hormony.
Funkce močového měchýře
Močový měchýř slouží jako zásobárna moči a při určitém objemu jí pomocí svalů vypudí z těla.
Tradiční čínský výklad
Zima přináší chlad a vlhko. Lidé se slabým prvkem ledvin mohou mít větší problémy právě v období zimy. Mnozí nenávidí zimu. Je potřeba dbát na teplé oblečení a udržovat tělo v teple, zejména v tomto období.
Prvek voda ovlivňuje barva černá, tmavomodrá, černomodrá.
Na nerovnováhu prvku ukazuje v nošení pouze této barvy nebo odpor k ní.
MM je energeticky aktivní v době 15:00 – 170:0hodin. Čas ledvin je 17:00 – 19:00hodin.
Proto bychom po 17 hodině neměli ledviny přetěžovat těžkým jídlem, alkoholem nebo nadmírou tekutin. Také bylinné čaje je dobré pít pouze do této doby.
Ledviny ovlivňují kosti a morek (páteř, zuby, lebka). Slabá energie se může projevit měkkými, lámavými kostmi, ztuhlou páteří a koleny, špatnými zuby. Osoba s oslabeným prvkem voda naříká, stěžuje si na „malé“ problémy života. Oslabení ledvin vede k problémům sluchu. K prvku vody patří také vlasy. Lesklé, zdravé vlasy bez šedin ukazují na zdravé ledviny.
Symptomy nerovnováhy okruhu ledvin:ovnováhy
Fyzické: předčasné stárnutí a senilita, sterilita a impotence, zpožděný růst, tmavé váčky pod očima, matné vlasy, otoky, bolesti ve spodní části zad, šedivění a ztráta vlasů, problémy při močení, odpor k zimě, časté zívání, problémy s koleny, sucho v nose, šumění v uších, výtok z pochvy, poruchy menstruace, potraty, problémy se zuby, slabé, lomivé kosti, plísně na nohou, odhalování krčku zubů
Emocionální: naříkání, sténání, snaha citově se obrnit, strach,různé fobie, záchvaty pláče, hluboká deprese, nedůvěra, nedostatek vůle, záchvaty paniky, slabost, plachost, podezírání, potíže s učením, zapomnětlivost.
Projev oslabení močového měchýře: napětí svalů podél páteře, slabý krevní oběh, ischias a ústřel, zánět MM, bledá moč ve velkém množství nebo tmavá a málo, nedostatek potu, suchost, žízeň, ztuhlost malíčků u nohou, křeče a bolesti v lýtkách, krvácení z nosu, bolesti paty, ostruha, kuří oka na malíku.
Ledviny jsou zásobárnou životní energie a dá se říct, že určují, jak dlouho budeme žít a jaká je naše vitalita. Jednou spotřebovaná energie už nelze do ledvin znovu vrátit, proto je dobré si ledviny opatrovat a hýčkat od nejútlejšího věku.
Výživa pro ledviny a MM
fazole a hrách, maso vepřové, datle, mořská zelenina, ječmen, pohanka, řasy Komba,Nori, Wakame. . Velmi léčivé pro ledviny jsou ryby, pohanka, rýže, proso a ječmen. Proso je zásadité a může snižovat kyselost v těle, pohanka zahřívá.
Naopak pšenice a žito jsou nejvíce kyselinotvorné a proto se jim vyhýbáme,
S elementem voda souvisí Slaná chuť -v malém množství je léčivá. V nadmíře zhoršuje nerovnováhu prvku vody.
Další příznivé potraviny:
celer je velmi bohatý na sodík, neutralizuje kyseliny v těle, redukuje nadváhu,
tamari – sójová omáčka můžete jí použít místo soli
červená řepa pročišťuje ledviny i krev, obsahuje hodně draslíku, hořčíku a
vitamínu A,
– plody lesa jako borůvky, maliny, ostružiny – čistí tělo a krev,
– příznivé jsou vlašské ořechy, zelená listová zelenina, brokolice, řeřicha,
cukety, celer, bílá ředkev, dýně,
Období zimy je jediné období vhodné pro konzumaci masa. Výborně tělu posloužíme taképolévkami, vývary a obilninovými kašemi, které zahřívají tělo.
Velmi důležité je omezit kyselinotvorné potraviny jako káva, černý čaj, bílý
chléb, sušenky, sladkosti.
Byliny a koření
kopřiva, zlatobýl, lnice, lopuch….
– skořice podporuje to a zahřívá ledviny,
– místo kávy je vhodné pít cikorku, tzv. melta,