Strava (nejen) pro děti. Co by měly děti vlastně jíst, aby byly zdravé?

Na základě jedné říjnové besedy a úžasné knihy Cukr Jak se zbavit závislosti (od Nancy Appleton) jsem se rozhodla podělit se s vámi o zajímavé postřehy. Vím, že spoustu z toho už zřejmě znáte, nic méně, když se dívám kolem sebe zdá se mi, že není od věci některé věci připomenout. Několikrát se nám s manželem stalo, že jsme někde na výletě sledovali, co dávají rodiče dětem jako svačinu nebo co jim objednávají v restauracích. Co myslíte, že vede? Sladké tyčinky, chipsy, slazená pitíčka nebo dokonce kola, hranolky, smažený sýr apod.

Takže co by měly děti jíst, aby byly zdravé? Myslím, že tak by otázka stát neměla, že je spíš potřeba mluvit o tom, co by jíst neměly!

 

  1. Při výběru jídla se řiďte přirozeným instinktem (ne nutkavými chutěmi!) – co jedly děti před 100 lety? – nebyl čas speciálně vařit pro děti, nebyly polotovary, nebyly cukrovinky…
  2. Malé dítě by mělo postupně jíst to, co matka, nejprve to, co jde pomačkat vydličkou – mixování v mixéru vždy není ideální z hlediska střevní mikroflory
  3. používat základní potraviny a z nich připravovat čerstvé kvalitní jídlo – ovoce, zelenina, obiloviny, maso, mléko, tvaroh….polévky, kaše…. VÍM, ŽE TO ZABERE VÍCE ČASU, ale jde JEN O ZDRAVÍ!
  4. Uvědomme si vliv stravy dětí nejen na momentální zdravotní stav, ale i vliv na zdraví v dospělosti – cukrovka 2. typu („dří ve nazývaná stařecká je dnes rozšířená i mezi dětmi“!!), osteoporeza, vysoký krevní tlak, obezita…Jídlo ovlivňuje i psychiku – neklid, hyperaktivitu… Už dnes jim zaděláváte na zdravotní problémy!
  5. Nezapomínejte na pohyb – důležitá součást zdravého vývoje dítěte,bohužel ho dnes mají děti nedostatek!
  6. zdravé potraviny – není nutné kupovat drahé „superpotraviny“ a modní potraviny, tropické ovoce apod.
  7. důležitý je původ potravin a kvalita – ideálním zdrojem jsou zahrádky, farmáři, farmářské bedýnky, trhy….
  8. Důležitá je snídaně a doma připravená svačina – velká část dětí nesnídá a svačinku si kupují samy (pak převažují sladkosti, fastfood, chipsy….).
  9. Je potřeba dávat pozor na problematické potraviny z hlediska alergií a intolerance – mouka, mléko, pokud má dítě zdravotní problémy. Pomocí EAV přístroje lze vhodné a nevhodné potraviny snadno otestovat.
  10. Dejte si pozor na úzkostnost ve vztahu ke stravě – to znamená, že nemusíte se strachem řešit každé jídlo, které dítěti dáváte. I to může vést k poruchám a alergiím. Naše psychika rozhoduje i o našem zdraví.
  11. Vyvarujte se nevhodných potravin: palmový tuk (hlavně sušenky a rádoby čokolády, rostlinné tuky, smažená jídla, , polotovary – přídatné látky tzv. Éčka- paštiky, uzeniny, škroby, množství cukru, fruktoza – chipsy, tyčinky, slazené nápoje, fastfood, hranolky
  12. Víte, že cukr má vliv i na imunitní systém (je prokázané, že imunitní buňky mají oslabenou reakci cca 2 hodiny po konzumaci cukru!) A pak sháníme něco na posílení imunity:-(
  13. Každá potravina, která je průmyslově nebo hodně zpracovaná se může stát naopak nezdravou. Např. jídla zpracovaná při vysokých teplotách (topinka, smažení)-mají horší stravitelnost, obsahují karcinogenní akrylamid! Potraviny s fruktózou nejsou vhodná, protože zatěžují játra. Ovocné džusy (mají vysoký obsah cukru, buď chybí nebo je velmi rozmělněná vláknina- např. smoothies z ovoce! – Do těla dostanete velké množství sladkého ovoce najednou, což vyvolává změnu poměru minerálů v těle
  14. Zdravé smoothies je primárně ze zeleniny- ZELENÉ SMOTHIE
  15. Vláknina – co to je a proč ji potřebujeme? Nejvíce jí najdeme v celozrnných výrobcích, zelenině a ovoci. Je důležitá pro trávení, jako potrava pro naši střevní mikrofloru a také snižuje nárůst cukru v krvi při konzumaci např. ovoce.
  16. střevní mikroflora – je nesmírně důležitou součástí našich střev, jde o bakterie, které se podílí na zpracování potravy ve střevech. Je také velmi důležitá pro správnou činnost imunitního systému. Důležitý je z hlediska vytvoření správné střevní mikroflory přirozený porod, kojení co nejdéle, kvalitní strava, opatrné užívání léků, zejména antibiotik
  17. Jak můžete nahradit klasické výrobky s barvivy a nadbytkem cukru doma – např. místo Pribináčku umíchat tvaroh s ovocem a medem, místo slazených nápojů x ovocné šťávy, sladké tyčinky nahradí ovocný dezert nebo buchta s ovocem…..
  18. Zamyslete se nad tím, co nejčastěji jíte, třeba si i sepište jídelníček za posledních pár dní a když ta jídle rozložíte, zjistíte, že denně konzumujete hlavně: pšenice, mléko, vejce, cukr, kofein, kvasnice – to není vyvážený jídelníček
  19. Zařaďte do stravy jídla bohatá na probiotika: kysané zelí, veškerá mléčně kvašená zelenina (pickles), miso, tempeh, jogurty, kefíry…
  20. Někdy slouží hlavně sladkosti jako odměna nebo dárek pro děti (nebo ve stresu pro dospělé) – nejhorší jsou v tomto ohledu babička a dědečkové, jak si mi klienti často stěžují. Pokud je dítě ve 2 nebo ve 4 letech závislé na cukru, je to vždy bohužel zodpovědnost rodičů. Přesvědčte prarodiče, aby dětem radši přečetli pohádku, vzali je na procházku, nebo jim koupili ovoce místo sladkostí! Vím, že je to těžký boj, ale jde o vaše děti.
  21. Čerpala jsem a doporučuji tytozdroje: Margit.cz, jimejinak.cz, MUDr. J. Jonáš Tvoje strava je tvůj osud;, Jak dálpo antibiotikách; Jonášova kuchařka….., Citlivá kuchyně Markéta Šichtařová…. , Nancy Appleton Cukr- Jak se zbavit závislosti

ADITIVA, která ŠKODÍ HLAVNĚ DĚTEM

S  nadměrnou konzumací všech potravin, které obsahují ,,éčka‘‘ jsou spojeny zdravotní problémy.

Na listinu těch zdravotně závadných patří :

syntetická barviva E 100 – 182

– konzervanty E 200 – 290

Ještě větší obezřetnost je zapotřebí u výrobků, které obsahují některé z  šesti nejhorších barviv : E 122, E 129, E 102, E 104, E 110, E 124.

Tato barviva prokazatelně narušují dětský organismus a od roku 2010 musí mít každý výrobek, v  němž se nachází některé ze zmíněných barviv, na svém obalu informaci o možných zdravotních rizikách.

Tyto látky nejčastěji najdeme:

E 102 (tatrazin) – potravinářská žluť používající se hlavně do hořčičné omáčky, čokoládových tyčinek, bonbonů a pudinků

E 104 (chinolinová žluť) – nachází se především v  cukrovinkách, čokoládových tyčinkách, pudincích, a energetických nápojích

E 110 (žluť SY) – typické barvivo hořčic, pudinků, sušenek a bonbonů

E 122 (azorubín) – opět se nachází v  pudincích, cukrovinkách a lahůdkách

E 124 (košelinová červeň) – přidává se do cukrovinek, pudinků, a do sladkého pečiva

E 129 (červeň Allura) – je velmi často obsažena v  müsli tyčinkách, v  čokoládových tyčinkách a v  bonbonech

více se dovíte např. na videích pořadu A DOST na streamu

Beseda o zdravé výživě pro děti

„Proč je lepší jogurt než pribináček? Víme, co dáváme dětem k jídlu? Jak můžeme zdravým jídlem předcházet nemocem?“ Poutavé a poučné povídání s výživovou poradkyní.

Přednáška proběhne v Salesiánském středisku v Brně Žabovřeskách – od 9.00 hod. Můžete vzít s sebou i děti, o které bude v době besedy postaráno. Více informací viz: Salesiánské středisko

 

Těším se na vás

Jak na klíšťata

Chodíte často do přírody a bojíte se klíšťat?
„Změna klimatu a životního prostředí začíná mít negativní dopady na jižní Moravu. V tomto regionu se objevily nové druhy borélií, které jsou příčinou lymské boreliózy. Pětiletá studie prokázala výskyt druhu Borrelia spielmanii, do té doby v Česku nezaznamenaného. V Evropě jsou lidé infikováni nejčastěji druhy Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii nebo Borrelia afzelii. Studie na českém území prokázala také nárůst druhu Borrelia valaisiana. Na všechny tyto druhy baktérií působí Joalis Spirobor, preparát ke stimulaci obranyschopnosti organismu.
Současné počasí klíšťatům velmi přeje. Po mírné zimě panuje teplo a ne moc vlhko. Pro následující období je tedy vyhlášen stav nejvyššího ohrožení. Při něm doporučují odborníci použít repelent a vůbec nevstupovat do listnatých a smíšených lesů. Koncentrace klíšťat je vysoká také v křovinatých a travnatých porostech do jednoho metru výšky, takže se objevují i v městských parcích.“
Kdo máte psa, jako já, nebo jen prostě potřebujete do přírody, víte, že nevstupovat do lesů je pro vás nereálné. Jak můžete co nejvíce snížit riziko infikování klíštětem?
Odmítám chemické repelenty jak pro sebe, tak pro psa, proto používám repelentní náramky firmy Eurona, které jsou netoxické s obsahem přírodních silic (hlavně levandule) a šetrné k pokožce. Navíc si dávám Komplex vitamínů B repelent ( díky obsahu vitamínů B má vysoký repelentní účinek proti komárům a klíšťatům) firmy Vita Harmony.
Jak postupovat v případě, že klíště přece jen najdeme přisáté na těle?
Opatrně ho vyjmeme, ideálně k tomu určenou pinzetou, která se dá koupit v každé lékárně. Poté místo přisátí vydezinfikujeme  – použijeme k tomu přípravek s jódem nebo levandulový éterický olej. Následně doporučujeme užívat cca deset dní právě Joalis Spirobor. Kapky proto doporučujeme přibalit s sebou na každý výlet do přírody, dětem k babičce nebo na tábor.
Pokud mátě zájem o informace, nebo chcete objednat některý z těchto produktů (nebo všechny:-)) pište na ickrejci@seznam.cz
Ještě ceny:
Repelentní náramek stojí 199 Kč, jeho účinnost může být až 7 týdnů
Spirobor 399 Kč
Vitamíny Komplex B repelent je za 107 Kč

Proč (ne)používat Facebook

Mouse hand cursor on like button vector illustration

Už dlouhou dobu mi leží v hlavě, že bych měla napsat článek o Facebooku. V poradně mluvím s vámi klienty často o různých bylinkách, stravě, cvičení, změně myšlení atd. Často se ptáte, kde najdete další informace a napadá vás tisíce otázek. Bohužel není v mých silách a časových možnostech poradny na všechny odpovědět.

Můžu tedy psát články na svůj web, kde je najdete. Opět se ale dostávám k tomu, že ten záběr témat a informací je natolik veliký, že bych musela psát článek každý druhý den.

Proto vás odkazuji na mou facebookovou stránku Poradna alternativní medicíny Lucie Krejčí, protože tam můžete najít opravdu spoustu článků a zajímavostí. Ty totiž mohu sdílet i od jiných a mnohdy velmi šikovných autorů. To ovšem nemohu z důvodů autorských zákonů dělat na svých webových stránkách.

Bohužel často slyším zamítavou odpověď, že facebook nemáte nebo nechcete, že to je něco hrozného.

Dovolte mi prosím podat vám můj úhel pohledu na facebook.  Nedávám si na facebook své soukromé fotky např. z dovolené, abych se pochlubila. Ale zjistila jsem, že facebook nabízí možnost virtuálně se potkávat s lidmi, kteří v některých věcech přemýšlí podobně, nebo je zajímají podobné věci. Díky tomu je pro mě facebook studnicí informací z mého oboru. Zajímavé články a informace se pak snažím na svém profilu nabízet i vám.

To že máte facebook a čtete si zajímavé články, vás vůbec nenutí si dávat na svůj profil svoje fotky, klidně tam můžete mít jakýkoliv obrázek. A už vůbec  vás to nenutí „přijímat“ za přátele kohokoliv, koho nechcete. Profil si můžete udělat i pod jiným jménem, aby vás neotravovali např. sousedé. Pokud si budete chtít udělat okruh přátel, podívejte se na profil každého z nich, podívejte se jaké věci sdílí a píše a podle toho se rozhodněte přijmout nebo nepřijmout.

Pokud se vám např. moje facebooková stránka poradny bude líbit, klikněte na tlačítko Tohle se mi líbí a ještě nezapomeňte zakliknout možnost Sledování. Díky tomu se vám na vašem „time line“ (facebookové stránce) ukazovat články, které vám do Poradny přidávám a nemusíte jí pořád hledat.

No a pro ty, kdo prostě nechtějí Facebook překousnout mi nezbývá než vás pozvat na svou stránku, která je přístupná i pro ty, kdo nejsou na FB registrováni J

Takže vás srdečně zvu na stránky:

Poradna alternativní medicíny Lucie Krejčí  

 

Jídlo – zdroj energie nebo potíží?

Zdravá výživa

Také zjišťujete, že to s tím správným stravováním vůbec není jednoduché? Co máme jíst? Čemu se máme vyhýbat?

Postupem času měním svůj jídelníček a zabředávám hlouběji a hlouběji do toho co nám škodí a co naopak prospívá. Nejsem zastáncem žádného vyhraněného směru – makrobiotika, vegetariánství, raw strava ….. Ale přesto se vám pokusím nastínit klady a zápory různých potravin a to čemu se hlavně vyhýbat.

Čtěte dál….

 

Čínský pentagram – co to je?

Tradiční čínská medicína vychází z myšlenky, že tělo se skládá z pěti hlavních tzv. „mateřských“ orgánů. Další orgány potom patří do sféry vlivu

určitého „mateřského“ orgánu. Mateřské orgány doplňují „dceřiné“ nebo i zásobní orgány.  Např. mateřský orgán JÁTRA  má dceřiný orgán  ŽLUČNÍK a dále pod něj spadají např. oči, nervový systém, nadledvinky atd.

Tato teorie ukazuje, že mezi jednotlivými orgány v těle jsou velmi těsné vazby a souvislosti.

Pentagram má ale širší pojetí a proto popisuje také děje, které se odehrávají v přírodě. Lidské tělo je jen jednou ze součástí celého tohoto komplexu.

Pentagram začíná jarem – elementem dřeva = orgán  JÁTRA– období setí

na jaře přicházejí lidé s migrénami, bolestmi hlavy, psychickými poruchami a alergiemi

následuje časné léto – element ohně = orgán SRDCE – čas pěstování

v horkém létě se dělá špatně lidem, kteří mají potíže se srdcem

pak pozdní léto –element země =orgán SLEZINA – obd. zrání

období žaludečních vředů, neuróz, zánětů slepého střeva…

podzim – element kov= orgán PLÍCE– obd. úrody a sklizně

období chřipek, viróz, zánětů, rýmy, depresí

a nakonec zima – element voda= orgán LEDVINY – obd. odpočinku

v zimě bývají časté záněty močového měchýře

aby přišlo opět jaro…..

 

MERIDIÁNY

Meridiány jsou pomyslné dráhy v těle, v nichž proudí energie, nezbytná k životu. Nazývá se čchi. TČM zná 12 hlavních meridiánů s kterými pracují čínští lékaři pomocí akupunktury nebo akupresury. Na těchto drahách jsou tzv. akupunkturní body a jejich ovlivňováním můžeme ovlivnit tok energie v daném meridiánu. Pokud energie neproudí správně, nebo někde stagnuje dochází k tzv. nemoci. Zkušení čínští lékaři dokáží objevit změny v proudění energie v meridiánech i několik měsíců před vypuknutím nemoci.

tělo dokáže upozornit na nerovnováhu např. odporem k určité barvě, chuti, roční době, nebo naopak velkou vášní pro ně. Ale také drobnými  změnami  v obličeji, na dráze určitého meridiánu apod. Proto je důležité všímat si změn na těle a věnovat jim pozornost.

 

Prvek D ř e v o – mateř. org. JÁTRA + zásobní org. žlučník

Játra a žlučník jsou úzce spojeny nejen v čínském léčitelství, ale i v západní medicíně.

 

Játra – funkce

Játra absorbují a ukládají tuky, cukry, bílkoviny z naší stravy, které se pak v těle přemění na energii nebo se schovají do zásoby. Bílkoviny jsou tu dále  štěpeny na aminokyseliny.

Játra vytváří žluč, která se ukládá ve žlučníku. Tím, že  filtrují krev, odstraňují jedy, toxiny, drogy, chemikálie z těla a štěpí je tak, aby mohly být vyloučeny. V případě  vysoké toxické zátěže těla může být narušena funkce jater a mohou se objevit potíže – alergie, cirhóza jater, dna, bolesti hlavy, modřiny, nevolnost, zvracení i hemeroidy.

 

Žlučník 

Ve žlučníku se hromadí žluč z jater, která pak štěpí tuky v potravě (v tenkém střevě). Žluč také podporuje peristaltiku tlustého střeva. Hodně lidí trpí žlučovými kameny. Ty se  vytváří díky vysoké hladině cholesterolu. K tomu také přispívají steroidy, antikoncepce, mnoho tuků a bílkovin, ale i nepravidelná strava.

 

Játra jsou citlivá na vítr, jak vnitřní, tak i vnější. Hlavně na jaře bychom proto měli chránit ramena a krk.

K jaru náleží barva zelená.

Čas nejvyšší aktivity pro žlučník je 23:00 – 1:00hod., pro játra 1:00 – 3:00hod..

Pokud nemůžete v tuto dobu spát  a budíte se, znamená to, že jsou tyto orgány oslabené.

Smyslem jara je zrak. S kondicí jater a žlučníku tedy souvisí stav očí, ale i nehtů (lámavost. třepení), šlach a vazů. Např. tzv. tenisový loket.

Symptomy nerovnováhy

Fyzické –zvracení, migréna, nadýmání, PMS, nepravidelná, bolestivá menstruace, rozmazané, nejasné vidění, zarudnutí očí, šeroslepost, šedý a zelený zákal, skvrny v zorném poli, slzení očí, ztuhlé svaly v šíji, ramennou a celém těle, hemeroidy,  slabé nehty, odpor k větru, výbuchy hněvu, závratě, vyrážky, ekzémy.

Emocionální – hněv, podrážděnost, potlačování pocitů, neschopnost plánovat nebo nadměrné plánování, netrpělivost, náladovost, strnulost, negativní myšlení, agrese, křik.

 

Jak si můžeme pomoci k očistě pro játra a žlučník

 

Výživa  vhodná pro játra– pšenice, kuře, pórek, broskev jsou důležité potravinové elementy.

Na začátku jara jíme teplá jídla, dušenou zeleninu, co nejvíce listové zeleniny – hořčičné listy, řeřichu potoční, špenát, listy pampelišek, celozrnné produkty, fazole, řasy. Dbejme, aby potraviny byly biologicky vyrobené, bez chemických přísad a ošetření.

Pro játra jsou přínosem sezamová semena, čekanka, jahody, chřest, zelí, mrkev, celer, smetánka lékařská, fenykl, česnek, pórek, petržel, bílá řepa, cibule, olivy, citron, pohanka, proso, rýže, slunečnicová semena, ryby, kurkuma, grepy, tvaroh.

Horkost jater schlazuje citrónová šťáva, ale i v teplé vodě jablečný ocet.

Při oslabení jater a žlučníku se vyhýbáme  alkoholu, sýru, smetaně, vejcím, tučnému masu, čokoládě, kávě, pomerančům, hruškám, burákům, sířenému ovoci, chemickým přísadám, tabáku, bílému cukru, bílému chlebu, margarinu.

 

Chuť prvku dřeva je kyselá, cítíme-li tedy touhu po kyselých jídlech může být žlučník i játra v oslabení nebo naopak posilujeme ještě více nerovnováhu.

Negativně působí velmi tučné potraviny a alkohol. Ale úplné vynechání tuků v potravě nebo celých jídel může vést ke tvorbě žlučových kamenů. Žlučník potřebuje pravidelné vypouštění žluči, jinak se žluč ve žlučníku hromadí a vznikají kameny. Proti tvorbě kamenů jsou ořechy, fazole, hrách, sója.

Lecitin pomáhá udržovat cholesterol v rozpustném stavu.

 

Byliny a koření pro játra – petržel a smetánkové listí čistí výborně krev, kardamom, kmín, zázvor, pepř černý, křen, pastinák uvolňují městnání krve. Avšak příliš ostrá jídla mohou městnání posílit. Také bobkový list, bazalka, máta, rozmarýna posilují a čistí. Máta usnadňuje trávení, heřmánek čistí a zchlazuje horká játra.

Lékořice – harmonizuje a vyživuje čchi jater, používáme jako čaj či kořen, žvýkáme.

Sinice a řasy omlazují tkáň jater a zbavují je jedů.

 

Než začneme detoxikovat játra je dobré nejprve vyčistit tlusté střevo.

 

 

Prvek O h e ň – mateř. orgán SRDCE + zásobní orgán tenké střevo

Prvek ohně přináší teplo vášeň do našeho života. Pokud nám chybí dostatek ohně, chybí nám emocionální teplo.

Funkce srdce

Hlavním úkolem srdce je pumpovat neokysličenou krev do plic a potom z plic okysličenou krev do celého těla. Slabost srdce se velmi rychle projeví v celém těle, protože není dostatečně zásobeno kyslíkem.

Tenké střevo

Tenké střevo má velmi důležité úlohy v průběhu trávení. Také vyrábí enzymy a štěpí se v něm potrava na menší jednotky a živiny, které se krví dostávají přes stěnu střeva do krve a do celého těla. Nejčastější poruchou tenkého střeva je celiakie, schopnost trávit lepek z obilí. Tenké střevo je velmi citlivé na zátěž lepkem a může dělat problémy i lidem, kteří nemají přímo celiakii. Navíc skrz tenké střevo získáváme do těla cenné vitamíny a minerály. V případě jeho poruchy tak můžeme mít problém s jejich nedostatkem.

 

Tradiční čínský výklad

Srdce má svůj vrchol v období léta. Přesto extrémní horko srdci škodí. Lidé, kteří se ve vedrech necítí dobře, nebo naopak horko vyhledávají mají nerovnováhu v okruhu srdce.

Proto je dobré, aby v létě náš jídelníček obsahoval lehčí a studenější (osvěžující) jídla – syrovou zeleninu, ovoce, ovocné šťávy, mléčné výrobky…

K elementu léto patří barva červená.

Při nerovnováze srdce je kůže silně začervenalá. Vášnivá záliba nebo naprostý odpor pro tuto barvu značí nerovnováhu.

Orgánová doba pro srdce je 11:00 – 13:00hod., pro tenké střevo 13:00 – 15:00hod.

Smyslem srdce je  řeč

Patří sem i smích. Poruchy jako koktání, vady řeči, nutkavé mluvení značí nerovnováhu. Stav srdce se promítá do jazyka

Tekutý sekret prvku ohně je pot..

Srdce dále kontroluje cévy a krev, stará se o rytmus a pravidelnost.

 

Symptomy nerovnováhy

Fyzické – ztvrdnutí tepen, trombóza, srdeční infarkt, slabý krevní oběh, nízký TK, vysoký KT, horké a bolavé klouby, červená barva obličeje nebo popelavá bledost, angína, návaly, slabý a nepravidelný puls,  odpor k horku, bušení srdce, zadýchávání se, nadměrné pocení, pálení v dlaních.

 

Emocionální projevy oslabení srdce– úzkost, stísněnost, zapomnětlivost, přemíra snů, neustálý smích, nedostatek humoru a radosti, nedostatek sebelásky, slabý pocit vlastní hodnoty, krutost, nenávist, přehnané nadšení, citový chlad, neklid, pesimismus.

 

Výživa: vhodná pro prvek ohně – kukuřice, skopové maso, švestka, zelená listová zelenina.

 

Chuť prvku ohně je hořká, ale slabá osoba bez energie by měla hořkou chuť konzumovat jen s mírou.

Mezi posilující potraviny ohně patří dále meruňky, broskve, švestky, maliny, červená čočka, slunečnicová semínka, pažitka aj..

Štěrbákový salát, čekanka i pampeliška posilují srdce. Celozrnné obiloviny mají hořkou chuť v klíčku a ne slupce, proto se mají konzumovat neloupané. Kvalitu krve můžeme zlepšit potravinami, které obsahují hodně chlorofylu. Také krvetvorné potraviny jsou důležité – červená řepa, meruňky, fíky, petržel, kopřivy, řasa spirulina, fazole. V létě můžeme jíst saláty a čerstvé ovoce, které rostou v naší oblasti.

 

Prvek ohně poškozuje příliš ostrá potrava, živočišné tuky. Při vysokém cholesterolu v krvi vynecháme nebo hodně omezíme červené maso, vejce, mlékárenské potraviny, cukr. Osoby, které i v létě pociťují chlad, by měly omezit saláty a zmrzliny.

Zvlášť příznivé pro srdce a krevní oběh jsou rybí oleje, protože dodávají mastné kyseliny mega 3. Je vhodné jíst aspoň 2x týdně ryby, jako losos či makrela nebo sardinky. Výborným zdrojem je také olej ze lněných semen.

 

Vhodné bylinky a koření

– heřmánkový čaj a čaj z máty mohou odstranit extremní horko z těla, uklidní a uvolní,

– česnek je výborný svým pozitivním působením na srdce a krevní oběh,

– malé množství cayenského pepře může výborným způsobem povzbudit srdce a krevní oběh a zintenzivní strávení potravy,

– čajem z fazolí mungo můžeme snížit krevní tlak – 2 polévkové lžíce fazolí mungo přelijeme horkou vodou a po chvíli slijeme a pijeme ráno nalačno. Poté opakujeme i v poledne a večer ze stejných fazolí,

– ginko biloba – výborná je tinktura, čistí cévy, zlepšuje paměť, upravuje krevní oběh, na studené končetiny,

– hloh obecný – pomáhá při stařeckých srdečních potížích, upravuje krevní oběh. Měl by se užívat opatrně,

– jmelí – upravuje a snižuje krevní tlak, zvlášť v kombinaci s jinými bylinami,

 

Prvek Z e m ě – mateřský orgán SLEZINA + zásobní orgán žaludek

Funkce sleziny  – mnozí ani neví, k čemu vlastně slezina slouží

Slezina je hřbitovem starých a spotřebovaných červených krvinek. Filtruje, hromadí a čistí krev. Také vyrábí protilátky, které neutralizují a odstraňují jedovaté bakterie a vetřelce zvenčí, proto je velmi důležitá pro správnou činnost imunitního systému.

Funkce žaludku

Žaludek je jediným místem v těle, kde se nachází silně kyselé prostředí a to díky kyselině chlorovodíkové. Pomáhá totiž rozložit potravu na menší kousky a zničit mikroorganismy a choroboplodné zárodky z potravy.

Slinivka břišní

Velmi důležitý orgán, který přináleží k okruhu sleziny. Produkuje hormony, které pomáhají štěpit potraviny v tenkém střevě a vyrovnávají hladinu cukru v krvi.

 

Tradiční čínský výklad

Vlhké a dusné klima může oslabit prvek země.

K prvku země náleží  žlutá barva – odpor nebo vášnivá touha po této barvě značí nerovnováhu prvku země.

Žaludek pracuje mezi 7:00-9:00hod., slezina + slinivka 9:00-11:00hod.

 

Tělní otvor prvku země jsou ústa, stav sleziny se projevuje  na rtech. Suché, bledé rty značí oslabenou slezinu a žaludek.

 

Symptomy nerovnováhy

 

Fyzické: problémy s váhou, problémy s příjmem potravy, gynekologické výtoky, hormonální poruchy, únava a slabost končetin, krvácení z dásní, opary, afty, ekzémy na víčkách,velká únava po jídle, chuť na sladké

 

Emocionální: starostlivost o druhé, neustálé přemýšlení, nedostatek sebelásky

 

Výživa pro slezinu, žaludek a slinivku

– jako koření jsou výborné skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, ženšen, badyán, hřebíček, fenykl, česnek, ořechy, datle,

– proso je zásadité a neprodukuje hlen, ale měli bychom ho přes noc namočit a
ráno propláchnou před vařením,

– sladké brambory, dýně, bílá řepa, pastiňák jsou výborné,

– prvek země posilují: jablka, meruňky, třešně, datle, hrozny, broskve,

hrušky, švestky, jahody, maliny, cukety, rýže, hrách,

 

– potraviny, které oslabují krev: tučné, rafinované umělé potraviny,
sladkosti, mlékárenské výrobky, cukr, pšenice, droždí, pivo, káva, studené
nápoje.

 

Byliny a koření

 zázvor, ženšen, petržel, celer, kardamom, anýz, kmín, máta

 

 

 

 

 

 

 

Prvek Kov – mateřský orgán PLÍCE + zásobní orgán tlusté střevo

Funkce plic

Plíce nadechují ze vzduchu kyslík a předávají ho do krve, která ho dále roznáší do těla.
Funkce tlustého střeva 

 Tlusté střevo je posledním místem, kde se zpracovává přijatá potrava. Natráveniny zbavuje vody a některých látek, které vrací zpět do těla. Zbytky potom vylučuje z těla. Velmi důležitou součástí tlustého střeva je slepé střevo.

 

Tradiční čínský výklad

K prvku Kov patří sucho.

Přílišné sucho i nadmíra vlhkosti tomuto elementu škodí.
Patří sem barva bílá nebo fialová. ,

Příliš bílý obličej ukazuje na slabost plic.
Plíce mají denní dobu 3:00 – 5:00 hodin ráno, tlusté střevo 5:00 – 7:00 hodin ráno.
Kdo trpí poruchou prvku v okruhu plic, může se často budit v tyto hodiny.

 

Nadměrný smutek škodí plicím a často osoby, které prožívají smutek mají
problémy se stolicí.

Plíce ovládají mimo jiné kůži, proto mnoho kožních problémů, jako lupenka, ekzém, drsná, suchá kůže nebo červené skvrny ukazují na  nerovnováhu spojenou s plícemi.

Smyslovým orgánem kovu je nos.

 

Symptomy nerovnováhy

 

Fyzické: zácpa, průjem, nadýmání, silně páchnoucí výkaly,  tělesný pach, také pach chodidel, špatný dech, zánět slepého střeva, hemeroidy, slabá paměť, mastná kůže, akné, ekzém, lupénka, suchá kůže, astma, dušnost, kašel, krční problémy, zánět čelních dutin, nosní problémy, přebytek nebo nedostatek potu, slabý čich, odpor k suchu, bolesti ramen, ztráta hlasu, zívání, bolesti palce, ruky, blokády krční páteře, praskliny na konečníku.

 

Emocionální: smutek, apatie, neschopnost vypustit, nedostatek inspirace, melancholie, pesimismus, odměřené, nepřístupné chování, sebeponižování.

 

 

Výživa pro okruh plic

Pro povzbuzení funkce plic je vhodná mrkev, houba shitake, hrušky, víno,

slívy, ořechy.

 

– Pro vlhčí a pružné plíce je vhodná řeřicha, bílá řepa, čínské zelí, celer,
meruňky, jahody, jablka, buráky (avšak nesolené).

 

– Při tzv. zahlenění bychom se měli vyhýbat
mlékárenským výrobkům, pomerančové šťávě.

 

Tlusté střevo by potřebuje dostávat dostatek vlákniny na vyčištění – stravitelné i nestravitelné – nejlépe zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky.

 

Vhodné je více rýže (neloupané) a prosa. Jsou zásadité a neobsahují lepek.

 

Celozrnný oves je výborný na pročištění, méně jíme pšeničné klíčky, mohou
poškrábat stěnu střevní, obsahují vysoký podíl fytokyselin, které brání ve
vstřebávání zinku, železa, vápníku a hořčíku.

 

– Čaj, káva, čokoláda, chlazené nealko a alkohol jsou diuretika, tedy
močopudné prostředky, odstraňují z těla tekutinu a minerály a způsobují
dehydrataci. Proto je důležité pít dostatek čisté vody. Nikdy ne však ledovou.

 

– U zácpy je dobré jíst méně živočišných bílkovin. Mohou zpomalit peristaltiku,
dlouho se tráví a mohou v těle kvasit.

 

Prvek V o d a – mateřský orgán LEDVINY + zásobní org. močový měchýř

 

Funkce ledvin

Ledviny plní několik životně důležitých funkcí. Zejména čisticí – ledvinami protékající krev je zbavována nečistot a ty potom odchází s močí z těla. Ledviny zajišťují také vylučování různých toxických látek, léků a metabolitů  z těla. Starají se o acodobazickou rovnováhu v těle a ovlivňují hospodaření s důležitými minerály např. s vápníkem, Také řídí tlak v krevním oběhu. Důležitý pro ledviny je sodík. Jeho nadbytek vede k vyššímu KT. Dále mají funkci endokrinní, to znamená, že produkují hormony.

 

Funkce močového měchýře

Močový měchýř slouží jako zásobárna moči  a při určitém objemu jí pomocí svalů vypudí z těla.

 

Tradiční čínský výklad

Zima přináší chlad a vlhko. Lidé se slabým prvkem ledvin mohou mít větší problémy právě v období zimy. Mnozí nenávidí zimu. Je potřeba dbát na teplé oblečení a udržovat tělo v teple, zejména v tomto období.

 

Prvek voda ovlivňuje barva černá, tmavomodrá, černomodrá.

Na nerovnováhu prvku ukazuje v nošení pouze této barvy nebo odpor k ní.

 MM je energeticky aktivní v době 15:00 – 170:0hodin. Čas ledvin je 17:00 – 19:00hodin.

Proto bychom po 17 hodině neměli ledviny přetěžovat  těžkým jídlem, alkoholem nebo nadmírou tekutin. Také bylinné čaje je dobré pít pouze do této doby.
Ledviny ovlivňují kosti a morek (páteř, zuby, lebka). Slabá energie se může projevit měkkými, lámavými kostmi, ztuhlou páteří a koleny, špatnými zuby. Osoba s oslabeným prvkem voda naříká, stěžuje si na „malé“ problémy života. Oslabení ledvin vede  k problémům sluchu. K prvku vody patří také vlasy. Lesklé, zdravé vlasy bez šedin ukazují na zdravé ledviny.

 

Symptomy nerovnováhy okruhu ledvin:ovnováhy

 

Fyzické: předčasné stárnutí a senilita, sterilita a impotence, zpožděný růst, tmavé váčky pod očima, matné vlasy, otoky, bolesti ve spodní části zad, šedivění a ztráta vlasů, problémy při močení, odpor k zimě, časté zívání, problémy s koleny, sucho v nose, šumění v uších, výtok z pochvy, poruchy menstruace, potraty, problémy se zuby, slabé, lomivé kosti, plísně na nohou, odhalování krčku zubů

 

Emocionální: naříkání, sténání, snaha citově se obrnit, strach,různé fobie,  záchvaty pláče, hluboká deprese, nedůvěra, nedostatek vůle, záchvaty paniky, slabost, plachost, podezírání, potíže s učením, zapomnětlivost.

 

Projev oslabení močového měchýře: napětí svalů podél páteře, slabý krevní oběh, ischias a ústřel, zánět MM, bledá moč ve velkém množství nebo tmavá a málo, nedostatek potu, suchost, žízeň, ztuhlost malíčků u nohou, křeče a bolesti v lýtkách, krvácení z nosu, bolesti paty, ostruha, kuří oka na malíku.
Ledviny jsou zásobárnou životní energie a dá se říct, že určují, jak dlouho budeme žít a jaká je naše vitalita. Jednou spotřebovaná energie už nelze do ledvin znovu vrátit, proto je dobré si ledviny opatrovat a hýčkat od nejútlejšího věku.

Výživa pro ledviny a MM

fazole a hrách, maso vepřové, datle, mořská zelenina, ječmen, pohanka, řasy Komba,Nori, Wakame. . Velmi léčivé pro ledviny jsou ryby, pohanka, rýže, proso a ječmen. Proso je zásadité a může snižovat kyselost v těle, pohanka zahřívá.

Naopak pšenice a žito jsou nejvíce kyselinotvorné a proto se jim vyhýbáme,

 

S elementem voda souvisí Slaná chuť -v malém množství je léčivá. V nadmíře zhoršuje nerovnováhu prvku vody.

 Další příznivé potraviny:

celer je velmi bohatý na sodík, neutralizuje kyseliny v těle, redukuje nadváhu,

tamari – sójová omáčka můžete jí použít místo soli

červená řepa pročišťuje ledviny i krev, obsahuje hodně draslíku, hořčíku a
vitamínu A,

– plody lesa jako borůvky, maliny, ostružiny – čistí tělo a krev,

– příznivé jsou vlašské ořechy, zelená listová zelenina, brokolice, řeřicha,
cukety, celer, bílá ředkev, dýně,

Období zimy je jediné období vhodné pro konzumaci masa. Výborně tělu posloužíme taképolévkami, vývary a obilninovými kašemi, které zahřívají tělo.

Velmi  důležité je omezit kyselinotvorné potraviny jako káva, černý čaj, bílý
chléb, sušenky, sladkosti.

 

Byliny a koření

kopřiva, zlatobýl, lnice, lopuch….

– skořice podporuje to a zahřívá ledviny,

– místo kávy je vhodné pít  cikorku, tzv. melta,

 

 

VAŠE JÍDLO = ZDROJ ENERGIE I POTÍŽÍ – přednáška

croissant_195171

 Srdečně Vás zveme na přednášku

DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA

Téma: Vaše jídlo = zdroj energie i potíží

Trápí vás nadýmání, únava, zažívací potíže?  Patříte k většině, kterou začíná trápit zvýšený cukr, cholesterol, krevní tlak? Bojujete s ekzémy a vyrážkami? Za vším může být vaše strava.

Těším se na setkání s Vámi, Lucie Krejčí.

Termín:               středa 18. 3. 2015, 18.30 – 19.30 hodin

Lektor:                Lucie Krejčí

Kde:                   Prostory DAY Spa, v areálu Cejl 107, Brno                                                                            Zdravá výživa

Vstupné:             100,- Kč

Program:                40 minut vlastní přednáška a 20 minut zodpovězení všeobecných dotazů (soukromé dotazy budou zodpovězeny při osobní konzultaci po předchozí domluvě)

Účastníci se následně mohou objednat na                        MĚŘENÍ PŘÍSTROJEM EAV SALVIA,

na kterém Vám vytestuji zátěže v organismu, zatížení jednotlivých orgánů a druhy zátěží – bakteriální, virové, parazitární, chemické, zátěže z potravy i vhodnost určitých potravin pro vás.

Pro účastníky sleva na první konzultaci 50 Kč

POČET MÍST JE OMEZEN

Rezervace místa je možná na recepci DAY Spa Cejl 107, Brno,

na e-mailu: recepce@day-spa.cz nebo na tel.: 545 212 442, 721 533 478.

KONTAKTNÍ OSOBA: Mgr. Renata Bočková, tel.: 602 652 603,  bockova@day-spa.cz.

Těšíme se na setkání! J

Team DAY Spa

www.day-spa.cz, www.detoxikace-a-vyziva.cz

Detoxikace a výživa
Ochrana osobních údajů - přehled

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.