Připravte své srdce na léto

nemoci srdce

Letní období spojujeme s elementem Ohně a s okruhem SRDCE. Proto je nejvyšší čas začít své srdce připravovat na horké letní měsíce už v průběhu května.

Nejčastější projevy při zatížení tohoto okruhu:

Srdce je tzv. císař nebo vládce těla, to znamená, že souvisí se vším, co se v těle děje, ale také všechny orgány ovlivňují srdce. Srdce pumpuje krev do krevního oběhu, který roznáší kyslík a živiny do celého těla a zpětně přináší CO2 do plic. Srdce pracuje neúnavně bez jediné přestávky po celý život a a bez jeho činnosti zaniká život. Proto si zaslouží také pozornost a péči, aby správně fungovalo. U auta také čistíte motor, když je zanesený a dáváte mu to nejlepší palivo, aby vám dlouho vydrželo.

Co srdci škodí?

zdravé srdce, nemoci srdce

Co prospívá okruhu srdce:

Přípravky pro harmonizaci okruhu srdce

Řada JOALIS: Cor Dren, Cor Herb

Produkty DIOCHI:

Venisfér kapky

Bioinformační přírodní doplněk je vyroben z rostlin, které obsahují přirozeně se vyskytující antioxidanty a fytolátky ovlivňující mikrocirkulaci krevního systému, normální činnost cévní a oběhové soustavy, krevní tlak, paměť, kognitivní výkonnost a soustředění. Posilují meridián srdce, který má na starost cévy, žíly, srdce, krev, hrudník.

Tromboserin – kapsle

Bioinformační doplněk stravy s Fruitflow, které pomáhá udržovat normální srážlivost krve. Tromboserin kapsle jsou multivitaminové, metabolické kapsle zaměřené na výživu a regeneraci organizmu. Harmonizují meridián srdce a tenkého střeva.

REDIAN bylinný čaj – můj oblíbený čaj

Bylinný nápoj, doplněk stravy. Obsažené byliny pozitivně působí na metabolismus glukózy a hladinu cukru v krvi, přispívají k normální činnosti kardiovaskulárního systému, podporují emoční komfort, paměť a koncentraci, pomáhají chránit před stresem. Pomáhají udržovat normální krevní tlak a podporují prokrvení. Obsahuje: Moruše bílá, Bakopa drobnolistá, Brusnice borůvka, Rozmarýn lékařský, Meduňka lékařská, Máta peprná

Rybí tuk nebo olivový olej?

Rybí tuk, olivový olej, zdravé tuky

Při diskuzích s klienty o prospěšnosti rybího tuku pro jejich zdraví se občas setkávám s různými mylnými názory. Naprosto jim rozumím, protože i pro mě je to množství informací o nasycených, nenasycených, polynasycených a esenciálních mastných kyselinách někdy matoucí. Chtěla bych to tedy trochu uvést na pravou míru.

Jak se dovíte dále, ani olivový olej, ani lněný olej ani jiné zdravé doplňky stravy, kromě rybího tuku, nemohou dostatečně nahradit nedostatek omega 3 mastných kyselin v organismu. Bez těchto kyselin sice můžeme po určitou dobu žít, jak se ukazuje v západních zemích a USA, ale rozhodně nebudeme zdraví a budeme přispívat ke vzniku chronických zánětů v těle.

Základní rozdělení tuků

NASYCENÉ 

ty konzumujeme často v podobě mléčných výrobků, másla, sádla, masa, ale i palmového oleje (kterého je dnes hodně v mnoha výrobcích-např. pečivu, sušenkách, cukrovinkách…. )

mléčné výrobky

NENASYCENÉ 

to jsou zejména rostlinné tuky (slunečnicový, řepkový, olivový…), rybí tuk, semena a ořechy

Nenasycené tuky dělíme dále na

MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY – většinou je najdeme v tekutých olejích: zejména olivový olej, řepkový, v menší míře arašídový, hroznový olej, ale i avokádový tuk a husí sádlo 

– sem řadíme omega 9 mastnou kyselinu (tzv. kyselina olejová) 

POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY – sem patří tzv. ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY  (esenciální si tělo neumí samo vytvořit a jejich jediným zdrojem je proto strava!!!)  rozlišujeme dva druhy: omega 3 MK a omega 6 MK

  • Omega 6 MK – jsou obsažené v rostlinných tucích – zejména v nejčastěji používaném slunečnicovém a řepkovém oleji, dále sójovém, klíčkovém, kukuřičném…                
  • Těch máme ve stravě velké množství
  • Omega 3 MK –  se nachází jen v malém množství potravin, které běžně konzumujeme:
  • rybí tuk z mořských ryb (obsahuje dvě kyseliny: EPA –  eikosapentaenová a DHA – dokosahexaenová) 
  •  lněný olej, řepkový olej (tady se nachází trochu jiná kyselina ALA- alfa- linolenová) 

Omega 3 mastné kyseliny

Funkce mastných kyselin v těle

Tuky ve výživě jsou nezbytně nutné, protože jsou zdrojem energie, podílí se na tvorbě buněčných membrán a obalů nervových vláken (tzv. fosfolipidy a myelin). Jsou důležité pro vstřebávání vitamínů A, D, E, K a karotenoidů a také se podílí na tvorbě hormonů. Pro správnou funkci buněčných membrán je pak rozhodující poměr mastných kyselin, které se na její tvorbě podílí. V naší DNA máme tento poměr omega 6 MK a 3 MK 1:1. Podle WHO by měl být správný poměr těchto kyselin maximálně 4:1. Bohužel u většiny Evropské populace se tento poměr pohybuje spíše kolem 15-20:1.

Stejně jako u všeho, i u tuků je tedy důležitá pestrost stravy a zastoupení všech typů. Bohužel v „západním světě“ máme převahu nasycených tuků ve formě masa, uzenin a mléčných výrobků a také omega 6 MK.

Co způsobuje nedostatek omega 3 mastných kyselin?

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdravý kardiovaskulární systém (ne náhodou umírá v západních zemích nejvíce lidí na infarkty, mrtvice a onemocnění spojené s kardiovaskulárním systémem), pro zdravý růst, kognitivní funkce a náladu. Nesprávný poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin přispívá k chronickým zánětům v těle.

Někteří klienti říkají, ale vždyť jsem ryby nikdy nejedl a žiju. Je to jako byste postavili dům a mezi cihly dali jen malou vrstvu malty. Také bude stát, ale bude tam táhnout a budou se tam tvořit plísně.

Jejich nedostatek totiž většinou nebývá viditelný hned a následky vidíme spíše až v dospělém nebo pozdějším věku v podobě různých onemocnění, jejichž příčinou jsou chronické záněty.

Onemocnění srdce

Nahradí olivový olej rybí tuk?

Jak je vidět z předchozího přehledu mastných kyselin, olivový olej obsahuje omega 9 a omega 6 mastné kyseliny, zatím co rybí tuk omega 3 mastné kyseliny, neboli trochu jiné sloučeniny.

To neznamená, že by olivový olej nebyl zdravý, právě naopak. Například Chorvaté jsou na svůj olivový olej nesmírně hrdí a považují ho za všelék. Jeho pravidelná konzumace prospívá správné hladině cholesterolu v těle. Olivové listí a olivový olej lisovaný za studena obsahují látky zvané polyfenoly. Ty patří mezi významné tzv. antioxidanty, to znamená působí na škodlivé volné radikály v těle a také mají vliv na kvalitu kostí.

Přesto všechno konzumace olivového oleje nenahradí nezbytné omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku.

Lněný olej a omega 3 MK

Kdo četl pozorně, tak si určitě všiml, že omega 3 MK obsahují i lněný olej a v menší míře i kvalitní řepkový olej. Mnozí si myslí, že jim stačí nahradit rybí tuk tímto olejem. Ale tady je opět háček, rostlinné oleje obsahují kyselinu Alfa-linolenovou (ALA), zatímco rybí tuk obsahuje kyseliny EPA -eikosapentaenovou a DHA dokosahexaenovou. Kyselina ALA je předstupněm pro tvorbu DHA, kterou si tak tělo musí vytvořit samo. Proto při konzumaci potravin s touto kyselinou získáváme jen malé procento potřebné omega 3. Navíc je velmi náchylná k oxidaci, neboli žluknutí. 

omega 3

Jak si tedy uchovat zdraví?

Z toho, co jsem uvedla je jasné, že potřebujeme ve své stravě všechny druhy tuků, ale v „rozumné“ míře. Ideální je co nejpestřejší složení stravy, která obsahuje maso a mléčné výrobky, ideálně z volného chovu nebo bio. Maso klidně stačí dvakrát do týdne a nemělo by se nahrazovat levnými uzeninami. Ryby aspoň dvakrát za týden. Dále kvalitní rostlinné oleje, semínka a ořechy. 

Vzhledem k tomu, že kvalitní mořské ryby málokdo z nás jí méně častěji než dvakrát v týdnu, je dobré doplnit stravu o zdroj kvalitního rybího tuku s omega 3 mastnými kyselinami.

Chcete opravdu kvalitní olej s omega 3 MK, polyfenoly a vitamínem D3, který užívám já i mí blízcí?  Klikněte na tlačítko


ANO CHCI

Chcete být dlouho zdraví? Vyzkoušejte půst

Je tady tradiční masopust

Víte, že je období masopustu? Tady v okolí Brna se ještě dodržují oslavy masopustu s veselými průvody maškar. A víte, co znamená masopust? V křesťanském prostředí je to období mezi dvěma postními obdobími – mezi Vánoci a Velikonocemi. Po skončení masopustu začíná čtyřiceti denní půst. Tak mi přijde symbolické, napsat vám něco o půstu.

Začátek nového roku má mnoho lidí spojený se spoustou předsevzetí, plánů a vizí, z nichž mnohé se během pár dnů nebo týdnů rozplynou. Chceme být lepší, chceme zhubnout, chceme být zdravější, přestat kouřit, přestat jíst sladké, začít podnikat a miliony jiných věcí, každý máme ty své. Ale dost často se tato předsevzetí točí kolem stravy a zdraví. Objevují se nejrůznější „zázračné a hvězdné“ diety, případně doplňky, které slibují, že tentokrát už vážně zhubnete. 

V jistém smyslu jsme vlastní životní sílu vyměnili za pohodlný a praktický životní styl.

V průběhu února se většina novoročních předsevzetí začíná vytrácet

Kdo svá předsevzetí ještě teď koncem února dodržujete? Možná někteří z vás našli správnou cestu, ale většinou se po určité době vracíme do stejných kolejí a hubnutí je opět nedosažitelným snem.
Proč tomu tak je? A to i přesto, že dodržujete pokyny výživových poradců a lékařů? Omezili jste množství stravy, jíte menší porce 3-5 krát za den a dokonce sportujete, běháte, moříte se, ale výsledky nic moc. Navíc se u vás postupně s přibývajícím věkem objevují různé nemoci, v lepším případě „jen“ zvýšený cholesterol, zvýšený tlak….. 

Důležité je pravidelné stravování po malých porcích, ideálně 5x až 6x denně, znáte to?  

Už před nějakou dobou mě zaujal fakt, že starší klienti, kteří ke mně chodí do poradny, jsou většinou v lepší kondici než ti o generaci mladší. Myslím tím zejména klienty narozené ve 30-40 letech 20. století, kteří si prožili válku a období nedostatku.

Naši předci měli v průběhu roku mnoho svátků a příležitostí k hodování. Slavili se Vánoce, Velikonoce, narozeniny, výročí, svatby a mnoho dalšího. My jsme na tuto tradici navázali a pokračujeme vesele ve slavením. Jenže už nevidíme, že pro ně to byly mimořádné příležitosti užít si dobrého jídla a pití. V dalších dnech v roce totiž neměli takovou hojnost, takže jedli velmi střídmě, někdy „bohudík“ i hladověli nebo drželi předepsaný půst. Právě nejrůznější půsty najdeme snad ve všech kulturách na světě. Ale my si jíme jako králové každý den, celé roky a podle toho také vypadá naše současný zdravotní stav. Spousta lidí trpí cukrovkou, vysokým tlakem, kardiovaskulárními nebo chronickými onemocněními.

A to ještě nemluvíme o kvalitě našeho jídla.

Cesta ke zvýšení vaší životní síly nevede přes to, co jíte, nýbrž přes to, co nejíte.

Hiromi Shinya

Je vědecky prokázané, že kratší či delší půsty mají velmi příznivý účinek na naše zdraví. Proč tomu tak je? V průběhu evoluce jsme byli my lidé přizpůsobeni k hladovění, protože potrava prostě někdy nebyla. Nebyla úroda, byla zima, nezdařil se lov a podobně. S tím si naše tělo dokázalo velmi dobře poradit a my jsme navzdory všem těžkým obdobím přežili. Naše tělo se naučilo čerpat energii z vlastních zásob. Jednak máme v těle uložen tuk, který může sloužit jako zdroj energie po dlouhou dobu a navíc probíhá v těle tzv. autofagie, neboli proces, při kterém se buňky zbavují svého odpadu – poškozených bílkovin. Díky tomu se může zbavovat také choroboplodných zárodků. V tomto procesu hrají velmi důležitou roli také hormony inzulin a ghrelin. Díky půstům můžeme předejít nebo i snížit tzv. inzulinorezistenci, kdy naše tělo již nereaguje na inzulín a kromě cukrovky to vede k mnoha dalším onemocněním.

V některých zemích berou půsty jako možnou terapii při léčbě chronických onemocnění i lékaři.

Tak jsem si řekla, že to zkusím také. Nejsem zatím jako Jaroslav Dušek, abych vydržela 40 dní bez jídla. K tomu mám daleko a myslím, že většina z vás také.

Ale co začít s menšími dávkami? Mě se osvědčil tzv. přerušovaný půst? Máte na výběr 12:12 , 16:8 nebo 20:4 hodin, při celodenním půstu může být 36 hodin, 42 hodin nebo půsty obden. To už si každý může určit podle sebe. Za mě, nejlépe se mi drží přerušovaný půst 16:8, který jsem schopná běžně zvládnout i v pracovní dny.

Co znamená přerušovaný půst v praxi?

Vezměte si tedy příklad na 16:8 hodin. Máte celých 8 hodin na to jíst normálním způsobem. Většina lidí vynechává snídani a jí jako první až oběd například ve 12.00. Pak máte celých 8 hodin, kdy se můžete najíst. Maximálně však do 20.00.

Pro ranní jedlíky, kteří potřebují snídat je možné to posunout. Můj režim je takový, že snídám v 8.00 a poslední jídlo mám odpoledne do 16.00 pak už jen ovocný čaj, vodu. A jen díky této úpravě jsem za měsíc zhubla čtyři kila, která jsem dříve zkoušela jinými způsoby a nešlo to.

Nejen množství jídla, ale také denní doba má vliv na hubnutí a metabolismus

Každopádně je potřeba zvážit, kdy si dáte hlavní jídlo dne. Na jedné studii se prokázalo, že více přiberete, pokud jíte hlavní jídlo večer, než ráno. Proto je možná ideální doba kolem poledne. Tak to dělají i obyvatelé středomoří, u kterých se rádi inspirujeme zdravými potravinami.

Co je a co není přerušovaný půst?

Ne – nestíhám se najíst celý den, protože jsem v jednom kole a večer do sebe bez ladu a skladu naházím sušenky, chipsy, rohlíky se salámem… prostě všechno, co zrovna najdu v ledničce a ve spíži

Ano – nejím např. 16 hodin, ale v těch 8 hodinách si dám klidně 2-3 jídla. Důležité je mít předem připravené co si dám. Měla by to být kvalitní strava, obsahující dostatek bílkovin a zdravých tuků, zeleniny a omezené množství cukrů. Zejména rafinovaného cukru!

To není tak zlé, ne?

Zánět, skrytá hrozba

Nedávno mě velmi inspirovala kniha MUDr. Davida Freje Zánět, skrytý zabiják. Shrnuje v ní vpodstatě vše, co často řeším se svými klienty v poradně.

Proto jsem si dovolila inspirovat se a napsat něco k tomuto tématu. Zároveň pro vás na toto téma připravuji přednášku a budu se těšit 23. září v Day Spa na Cejlu

Chronický zánět