Připravte své srdce na léto

nemoci srdce

Letní období spojujeme s elementem Ohně a s okruhem SRDCE. Proto je nejvyšší čas začít své srdce připravovat na horké letní měsíce už v průběhu května.

Nejčastější projevy při zatížení tohoto okruhu:

Srdce je tzv. císař nebo vládce těla, to znamená, že souvisí se vším, co se v těle děje, ale také všechny orgány ovlivňují srdce. Srdce pumpuje krev do krevního oběhu, který roznáší kyslík a živiny do celého těla a zpětně přináší CO2 do plic. Srdce pracuje neúnavně bez jediné přestávky po celý život a a bez jeho činnosti zaniká život. Proto si zaslouží také pozornost a péči, aby správně fungovalo. U auta také čistíte motor, když je zanesený a dáváte mu to nejlepší palivo, aby vám dlouho vydrželo.

Co srdci škodí?

zdravé srdce, nemoci srdce

Co prospívá okruhu srdce:

Přípravky pro harmonizaci okruhu srdce

Řada JOALIS: Cor Dren, Cor Herb

Produkty DIOCHI:

Venisfér kapky

Bioinformační přírodní doplněk je vyroben z rostlin, které obsahují přirozeně se vyskytující antioxidanty a fytolátky ovlivňující mikrocirkulaci krevního systému, normální činnost cévní a oběhové soustavy, krevní tlak, paměť, kognitivní výkonnost a soustředění. Posilují meridián srdce, který má na starost cévy, žíly, srdce, krev, hrudník.

Tromboserin – kapsle

Bioinformační doplněk stravy s Fruitflow, které pomáhá udržovat normální srážlivost krve. Tromboserin kapsle jsou multivitaminové, metabolické kapsle zaměřené na výživu a regeneraci organizmu. Harmonizují meridián srdce a tenkého střeva.

REDIAN bylinný čaj – můj oblíbený čaj

Bylinný nápoj, doplněk stravy. Obsažené byliny pozitivně působí na metabolismus glukózy a hladinu cukru v krvi, přispívají k normální činnosti kardiovaskulárního systému, podporují emoční komfort, paměť a koncentraci, pomáhají chránit před stresem. Pomáhají udržovat normální krevní tlak a podporují prokrvení. Obsahuje: Moruše bílá, Bakopa drobnolistá, Brusnice borůvka, Rozmarýn lékařský, Meduňka lékařská, Máta peprná

Co mají společné srdce a tenké střevo

Z pohledu TČM je tenké střevo „zásobním“ orgánem okruhu SRDCE. To znamená, že je mezi nimi úzký vztah a pokud špatně funguje tenké střevo, odráží se to i na kvalitě srdce. I klasická medicína se přiklání k názoru, že to co jíme a jak funguje náš metabolismus, ovlivňuje kvalitu krve, stav našich cév a žil a také zdraví srdce.

A vzhledem k tomu, že onemocnění tzv. kardiovaskulárního systému (srdce a cév) je nejčastější příčinou úmrtí, stojí za to zamyslet se nad naším tenkým střevem.

Na rozdíl od tlustého střeva je tenké střevo velmi dlouhé a jeho sliznici tvoří stovky klků, které ještě zvětšují plochu střeva. To proto, že právě v tenkém střevě vstřebáváme z potravy největší část živin, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, ale i vitamíny a minerály.

Jak se projevuje oslabení tenkého střeva

  • průjmy
  • bolestí žaludku
  • nadýmáním, křečemi
  • únavou
  • ztuhlostí ramen a šíje
  • Tenké střevo je také spojováno s tzv. intolerancemi potravin, kterých v poradně vídám hodně a nedostatkem vitamínů a minerálů v těle.

Podle biologických hodin je nejsilnější energie TS mezi 13. a 15. hodinou, kdy se může projevovat velkou únavou po obědě. Nejslabší energii má mezi 1. a 3. hod. v noci.

Jak podpořit zdravé tenké střevo

  • Zejména jíst přirozené potraviny – ne průmyslově upravované, polotovary, chemicky konzervované….
  • Jíst hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – pro to je léto jako stvořené – nezapomeňte na třešně, ředkvičky, jahody, maliny, okurky, saláty….
  • Ve stravě nesmí chybět ryby a dostatek omega 3 mastných kyselin
  • Vhodné jsou kysané a fermentované výrobky – jogurty, miso, natto….
  • Vyvarovat se kouření, cukru, přemíře alkoholu
  • Zapomeňte na sladké nápoje typu Cola a různé „žlutice“, které nepříznivě ovlivňují střevní mikrobiom
  • Živočišné tuky konzumovat v menší míře
  • Dopřejte si i čerstvé bylinky: máta, rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalka, oregano…
  • Z pohledu TČM není naše oblíbené letní grilování zrovna nejprospěšnější, proto vždy volte spíše zeleninu, ovoce a třeba ryby a grilujte až večer, kdy je chladněji

Produkty pro vyladění střeva

  • z preparátů JOALIS: Calon, Colidren, Activ col a Activ acid
  • z přípravků DIOCHI doporučuji: Intocel kapky nebo kapsle, Supracid případně Gerocel kapsle Bioinformační doplněk stravy Intocel kapsle obsahuje humáty, dračí krev a extrakty bylin pomáhají upravovat trávení a čistit střeva. Gerocel bioenzym obsahuje humáty a proteolytické enzymy z kalifornských dešťovek v chelátové formě a další významné bioaktivní látky, které ovlivňují trávení a ochranu buněk. Supracid – přírodní bioinformační doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, která je zásobárnou biologicky dostupných minerálů – vápníku, hořčíku a dalších pro kosti, klouby, vazy, zuby, nehty i vlasy. Harmonizuje meridián ledvinmeridián žaludku , jater a žlučníku. Slouží jako zdroj pro syntézu anorganických složek chrupavky. Podporuje snižování kyselosti žaludečního obsahu a pomáhá tak udržovat acidobazickou rovnováhu organizmu.
  • kvalitní probiotika 

Jaké jsou vaše zásoby energie?

Napadlo vás někdy, kde bereme svou životní energii? A víte, které orgány souvisí s životní energií? Můžeme ji nějak doplňovat?

Podle tradiční čínské medicíny proudí v těle a oživuje ho tzv. čchi (energie). Její hlavní zdroje jsou tři. Nejprve je to vzduch , který dýcháme, tedy dech a ten souvisí s okruhem PLIC . Dále získáváme energii z potravy v průběhu trávení a tady hraje hlavní roli SLEZINA a ŽALUDEK . A prvním zdrojem je prenatální čchi, uložená v LEDVINÁCH a získaná od rodičů. Tu bych přirovnala k oné svíčce, se kterou přichází v našich pohádkách k novorozenému dítěti tři sudičky.  

Tzv. energii postnatální, tedy z dechu a jídla průběžně doplňujeme. Záleží velmi na kvalitě našeho dechu a výživy. Pokud málo dýcháme (mělce-a to je povětšinu času), nedostává se nám kvalitního vzduchu. V případě, že jíme nekvalitní jídlo, špatně trávíme, případně máme velký výdej energie, třeba stres, musíme čerpat i ze zásob prenatální energie v ledvinách . To má za výsledek její úbytek. Bohužel energii do ledvin nejsme schopni nikdy dočerpat a když dojde, končí život. Proto je důležité ji šetřit, dostatečně odpočívat a čerpat z dalších dvou zdrojů. Ne náhodou je tedy  okruh LEDVIN spojován se stárnutím, se šedivěním vlasů, křehnutím kostí. 

A jak jste na tom se zásobami energie vy? Sršíte energií nebo se spíš prodlužujte životem?

Sledujeme-li koloběh života v přírodě, uvidíme, že po bujném růstu v jarním a letním období, po dozrání plodů v létě se rostliny a stromy na podzim zbavují listí a stahují energii do kmenů a kořenů. 

Stejně tak naši předkové schraňovali zásoby jídla a dřeva na zimní období av průběhu zimy se věnovali méně náročným činnostem, odpočívali a díky půstu dali oddechnout i trávení.

My si naopak iv zimě užíváme života při umělém osvětlení, cestujeme do teplých krajů, jíme bez omezení a hýříme. Pak se na jaře divíme, že jsme unavení a že jsme unavení.

Podzim se hlásí, imunito kde jsi?

Podzim a imunita

Počasí nám dává najevo, že léto je definitivně pryč. Konec léta, konec dobrodružství, konec nezřízeného mlsání a experimentování. Je na čase znovu se vrátit k práci i sami k sobě a připravit se na nadcházející podzim a zimu.

Končí také období, kdy panuje element ZEMĚ a v těle SLEZINA a slinivka. Ty působí na tělesnou i duševní vyrovnanost, na trávení (součástí je i žaludek), ovlivňují pohlavní orgány, tvorbu krve a zejména imunitu. Veškeré sliznice v těle jsou pod vládou sleziny a jejich stav je rozhodující pro to, zda odoláme různým virózám a bakteriálním infekcím nebo ne. S podzimní rovnodenností přichází čas elementu KOV a hlavní slovo mají PLÍCE s tlustým střevem. A právě střeva jsou největším imunitním orgánem, kde sídlí až 70% naší imunity.

Už teď se objevuje spoustu lidí s různými nachlazeními a nemocemi, protože přechod do školy a do práce je pro mnohé velmi zátěžový. Proč?

– naše trávení po letních radovánkách nefunguje, jak by mělo (grilované maso, zmrzliny, přemíra alkoholu…)

– zažíváme stres z nových povinností, přemíry úkolů, nových situací

změna teplot a klima – z horkého, suchého léta jsme skočili rovnou do vlhkého, hodně studeného období a to je pro tělo velký stres

Co můžeme proto udělat pro lepší imunitu i pohodu?

Období sklizně nabízí nepřeberné množství zdravých a dobrých plodů, které můžeme využít pro vylepšení našeho organismu. Načerpejte vitamíny, minerály, stopové prvky a flavonoidy z dozrávajcího ovoce a zeleniny, dokud to jde. Jen namátkou: jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky, zahradní borůvky, hrozny (i burčák :-), rajčata, okurky, zelí, kapusta, dýně, cukety, saláty….

Zaměřme se na spokojené trávení a nám známý střevní mikrobiom. Podpora našich mikroorganismů se nám bohatě vyplatí v období nachlazení, chřipek a jiných viróz. Nehledě na to, že mikrobiom ovlivňuje schopnost učit se, paměť i emoce. Rozhodně si myslím, že Probio sirup + Vitality jsou skvělá dvojka k podpoření správného střevního prostředí. Pokud pochybujete o pozitivním vlivu probiotik na imunitu, mrkněte na tento článek.

Změňme jídelníček na více zahřívací – já vynechávám ranní jogurty, omezuji mléčné výrobky. Naopak je dobré se zaměřit na polévky, kaše, vařenou zeleninu i maso. Můžeme omezit i syrovou zeleninu a citrusy, které skvěle ochlazují v létě, ale ve studeném počasí nám ubírají teplo.

Také můžeme využít zahřívací vlastnosti koření, jako je skořice, hřebíček, paprika, zázvor…

Sklon slunce už nám nedopřeje tolik záření a navíc většina z nás je velkou část dne zavřená někde v budovách, takže je načase přidávat vitamín D3 – pozitivně ovlivňuje nejen imunitu, ale i např. ukládání vápníku do kostí a mozkové funkce.

Rozhodně nezapomínejme na pohyb! Aspoň 3x-4x týdně bychom se měli věnovat nějaké pohybové aktivitě. Nemusíte hned běhat maratony, stačí lehký běh, chůze (aspoň 7000 kroků), jóga nebo jiné protahovací cvičení…. Ideálně i pohyb venku, pokud to počasí aspoň trochu dovolí, protože to zároveň přispívá k otužování organismu.

V přírodě existuje mnoho tzv. adaptogenů, látek, které pomáhají organismu vypořádat se se ztíženými podmínkami jako je chlad, změny počasí, stres, toxické zatížení a další negativní faktory. K těm nejznámějším patří tzv. Maralí kořen (Parcha Saflorová), Bazalka posvátná, Ženšen, Cordyceps, Rozchodnice růžová, Ashwaganda… Mnoho z nich obsahují i bioinformační kapky Joalis nebo Diochi. Např. Nervamin, Levamin, Estrozin, Viraimun, Depren, Streson, Imun a další. Je proto vhodné využít jejich podpůrné schopnosti.

A co když už je kom nás někdo nemocný, nebo se my necítíme zdraví?

Jako první pomoc používám pro sebe a svou rodinu Imun, Gripin, Baktevir, případně Deviral kapsle. Pro správnou činnost imunity nezapomínejme ani na zinek a vitamín C.

Rybí tuk nebo olivový olej?

Rybí tuk, olivový olej, zdravé tuky

Při diskuzích s klienty o prospěšnosti rybího tuku pro jejich zdraví se občas setkávám s různými mylnými názory. Naprosto jim rozumím, protože i pro mě je to množství informací o nasycených, nenasycených, polynasycených a esenciálních mastných kyselinách někdy matoucí. Chtěla bych to tedy trochu uvést na pravou míru.

Jak se dovíte dále, ani olivový olej, ani lněný olej ani jiné zdravé doplňky stravy, kromě rybího tuku, nemohou dostatečně nahradit nedostatek omega 3 mastných kyselin v organismu. Bez těchto kyselin sice můžeme po určitou dobu žít, jak se ukazuje v západních zemích a USA, ale rozhodně nebudeme zdraví a budeme přispívat ke vzniku chronických zánětů v těle.

Základní rozdělení tuků

NASYCENÉ  ty konzumujeme často v podobě mléčných výrobků, másla, sádla, masa, ale i palmového oleje (kterého je dnes hodně v mnoha výrobcích-např. pečivu, sušenkách, cukrovinkách…. ) mléčné výrobky NENASYCENÉ  to jsou zejména rostlinné tuky (slunečnicový, řepkový, olivový…), rybí tuk, semena a ořechy

Nenasycené tuky dělíme dále na

MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY – většinou je najdeme v tekutých olejích: zejména olivový olej, řepkový, v menší míře arašídový, hroznový olej, ale i avokádový tuk a husí sádlo  – sem řadíme omega 9 mastnou kyselinu (tzv. kyselina olejová)  POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY – sem patří tzv. ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY  (esenciální si tělo neumí samo vytvořit a jejich jediným zdrojem je proto strava!!!)  rozlišujeme dva druhy: omega 3 MK a omega 6 MK
  • Omega 6 MK – jsou obsažené v rostlinných tucích – zejména v nejčastěji používaném slunečnicovém a řepkovém oleji, dále sójovém, klíčkovém, kukuřičném…                
  • Těch máme ve stravě velké množství
  • Omega 3 MK –  se nachází jen v malém množství potravin, které běžně konzumujeme:
  • rybí tuk z mořských ryb (obsahuje dvě kyseliny: EPA –  eikosapentaenová a DHA – dokosahexaenová) 
  •  lněný olej, řepkový olej (tady se nachází trochu jiná kyselina ALA- alfa- linolenová) 
Omega 3 mastné kyseliny

Funkce mastných kyselin v těle

Tuky ve výživě jsou nezbytně nutné, protože jsou zdrojem energie, podílí se na tvorbě buněčných membrán a obalů nervových vláken (tzv. fosfolipidy a myelin). Jsou důležité pro vstřebávání vitamínů A, D, E, K a karotenoidů a také se podílí na tvorbě hormonů. Pro správnou funkci buněčných membrán je pak rozhodující poměr mastných kyselin, které se na její tvorbě podílí. V naší DNA máme tento poměr omega 6 MK a 3 MK 1:1. Podle WHO by měl být správný poměr těchto kyselin maximálně 4:1. Bohužel u většiny Evropské populace se tento poměr pohybuje spíše kolem 15-20:1. Stejně jako u všeho, i u tuků je tedy důležitá pestrost stravy a zastoupení všech typů. Bohužel v „západním světě“ máme převahu nasycených tuků ve formě masa, uzenin a mléčných výrobků a také omega 6 MK.

Co způsobuje nedostatek omega 3 mastných kyselin?

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdravý kardiovaskulární systém (ne náhodou umírá v západních zemích nejvíce lidí na infarkty, mrtvice a onemocnění spojené s kardiovaskulárním systémem), pro zdravý růst, kognitivní funkce a náladu. Nesprávný poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin přispívá k chronickým zánětům v těle.
Někteří klienti říkají, ale vždyť jsem ryby nikdy nejedl a žiju. Je to jako byste postavili dům a mezi cihly dali jen malou vrstvu malty. Také bude stát, ale bude tam táhnout a budou se tam tvořit plísně.
Jejich nedostatek totiž většinou nebývá viditelný hned a následky vidíme spíše až v dospělém nebo pozdějším věku v podobě různých onemocnění, jejichž příčinou jsou chronické záněty. Onemocnění srdce

Nahradí olivový olej rybí tuk?

Jak je vidět z předchozího přehledu mastných kyselin, olivový olej obsahuje omega 9 a omega 6 mastné kyseliny, zatím co rybí tuk omega 3 mastné kyseliny, neboli trochu jiné sloučeniny. To neznamená, že by olivový olej nebyl zdravý, právě naopak. Například Chorvaté jsou na svůj olivový olej nesmírně hrdí a považují ho za všelék. Jeho pravidelná konzumace prospívá správné hladině cholesterolu v těle. Olivové listí a olivový olej lisovaný za studena obsahují látky zvané polyfenoly. Ty patří mezi významné tzv. antioxidanty, to znamená působí na škodlivé volné radikály v těle a také mají vliv na kvalitu kostí. Přesto všechno konzumace olivového oleje nenahradí nezbytné omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku.

Lněný olej a omega 3 MK

Kdo četl pozorně, tak si určitě všiml, že omega 3 MK obsahují i lněný olej a v menší míře i kvalitní řepkový olej. Mnozí si myslí, že jim stačí nahradit rybí tuk tímto olejem. Ale tady je opět háček, rostlinné oleje obsahují kyselinu Alfa-linolenovou (ALA), zatímco rybí tuk obsahuje kyseliny EPA -eikosapentaenovou a DHA dokosahexaenovou. Kyselina ALA je předstupněm pro tvorbu DHA, kterou si tak tělo musí vytvořit samo. Proto při konzumaci potravin s touto kyselinou získáváme jen malé procento potřebné omega 3. Navíc je velmi náchylná k oxidaci, neboli žluknutí.  omega 3

Jak si tedy uchovat zdraví?

Z toho, co jsem uvedla je jasné, že potřebujeme ve své stravě všechny druhy tuků, ale v „rozumné“ míře. Ideální je co nejpestřejší složení stravy, která obsahuje maso a mléčné výrobky, ideálně z volného chovu nebo bio. Maso klidně stačí dvakrát do týdne a nemělo by se nahrazovat levnými uzeninami. Ryby aspoň dvakrát za týden. Dále kvalitní rostlinné oleje, semínka a ořechy.  Vzhledem k tomu, že kvalitní mořské ryby málokdo z nás jí méně častěji než dvakrát v týdnu, je dobré doplnit stravu o zdroj kvalitního rybího tuku s omega 3 mastnými kyselinami.

Chcete opravdu kvalitní olej s omega 3 MK, polyfenoly a vitamínem D3, který užívám já i mí blízcí?  Klikněte na tlačítko

ANO CHCI

Podzimní detox s Autoimunitním protokolem

Po krásném létu, kdy jsem si užila dovolené a rozhodně si neodpírala mnohé „nezdravé“ potraviny, které už běžně nebývají součástí mojí stravy, jako zmrzliny, bílý chléb, občas paštiky apod., jsem se rozhodla dostat tělo zase do formy měsíčním očistným programem. Z tzv. Autoimunitního protokolu jsem si vybrala nejčastější tři alergenymouku s lepkem, mléčné výrobky z kravského mléka a vejce– a rozhodla jsem se je po dobu minimálně jednoho měsíce vyloučit ze stravy.

S intolerancemi a různými omezeními se v poradně setkávám velmi často a také vím, jak jsou klienti vyděšení, když jim doporučím omezit některou z potravin. Proto jsem se rozhodla tuto měsíční očistu sdílet s vámi a ukázat vám možnosti, jak žít bez těchto nejčastěji problematických potravin.

Autoimunitní protokol – co to je?

Autorkou tohoto programu je renomovaná americká funkční lékařka Amy Myers, M.D., která pomocí něho úspěšně léčila stovky klientů s autoimunitními onemocněními, chronickými záněty jako je např. roztroušená skleróza, Gravesova choroba, alergie, Hashimotova thyreoititda a mnoho dalších. Více podrobností o Autoimunitním protokolu se dočtete v její knize Autoimunitní řešení.

Program je postaven na čtyřech pilířích:

  • eliminace toxických potravin a zánětlivých potravin
  • uzdravení střeva pomocí vhodných potravních doplňků, vitamínů, minerálů a stravy
  • identifikace a odstranění toxinů z životního prostředí nemocného
  • vyléčení zánětů v těle a zmírnění psychického, emocionálního a fyzického stresu

Na stejném principu pracuji i já s klienty ve své detoxikační poradně.

Toxické a zánětlivé potraviny

Mezi toxické potraviny patří: alkohol, cukr a veškerá sladidla, GMO potraviny, potravinářské přísady (tzv. éčka), rychlé občerstvení (tzv. fast food), trans- tuky a ztužené oleje, konzervované maso, polotovary a průmyslově zpracované potraviny.

Zánětlivé potraviny- to jsou jinak běžné potraviny, které mohou zhoršovat zánětlivé reakce těla. Mezi nejproblematičtější patří pšenice a obiloviny s lepkem (ječmen, žito, oves), mléko a výrobky z něj, vejce. Dalšími jsou ořechy, arašídy, luštěniny, lilkovité potraviny, sója, kukuřice

Jídlem ke zdraví

V první chvíli můžete mít pocit, že vlastně nemám co jíst :-). Když si představíme typický jídelníček Čechů vyjde nám asi toto:

  • Snídaně: Chleba nebo rohlík s máslem, salámem, sýrem, čaj, káva
  • Oběd: polévka zasmažená, maso s těstovinami a zeleninový salát /hamburger s hranolkami
  • Večeře: chleba se sýrem

Když si rozebereme jednotlivá jídla na suroviny, vidíme, že nejčastější potravinou je pšenice a mléčné výrobky. Ovoce a zeleniny jí většina lidí velmi málo.

Co mám jíst?

Máme dvě možnosti. První, jednodušší, ale ne lepší, variantou je nahradit stávající potraviny nějakými náhražkami bez lepku a mléka.

Zdravější a zábavnější cestou je naučit se jíst jiné potraviny, které jsme dosud možná ani nezkusili, hledat nové možnosti a zkoušet nové chutě.

Snídaně bez lepku a mléka

Můžeme zkusit obligátní ovesné vločky (existují i bez lepku), nebo třeba pohankové či jáhlové vločky. Já je večer namočím spolu se semínky (chia, lněné, mák…..) a oříšky (mandle, lískové, vlašské, kešu…). Ráno k nim nakrájím ovoce, které je zrovna doma, posypu kakaem a konopným proteinem (výborný zdroj bílkovin a vlákniny). Můžete vyzkoušet s kokosovým nebo sojovým jogurtem. Další variantou je jáhlová nebo pohanková kaše. Naslano třeba zeleninová polévka, jáhly se zeleninou.

V letních měsících si můžete na snídani dopřát i smoothies s proteinem, třeba konopným.

Oběd – aneb žádné vepřo-knedlo-zelo

Záleží na tom, zda jíte doma, nebo v práci, případně na cestách. Pokud chceme dodržet nastavená pravidla, dá se vybrat i jídla v restauraci, ale má to svá úskalí. Lepší je být připraven a nosit si své jídlo. Vím, je to víc práce, večer musíte chystat jídlo na další den…. Znám to velmi dobře, ale nemusí to být vaření jako za dob našich babiček 🙂

Tak tady máte pár tipů na výborný oběd doma:

Jak vidíte je to snadné. Kousek masa nebo ryby, zelenina tepelně upravená a salát ze syrové zeleniny. Rýže, polenta, kukuřičný kuskus, pohanka a další přílohy jsou snadné a velmi rychle připravené.

Oběd na cesty

Právě pokud si nosíte jídlo do práce, nebo jedete na cesty, je potřeba pečlivá příprava. Stačí třeba kuskus, který vám zůstal od oběda, těstoviny, quinoa, pohanka, jáhly. K tomu trochu podušené zeleniny, případně sušená rajčata, sterilovaná fazole nebo quinoa (bez konzervantů!!!) a doplnit můžete trochou polníčku, rukoly, bazalky…..

Co si vybrat v restauraci

V první řadě je dobré, když máte na výběr kvalitní restauraci, která má v nabídce i zdravější jídla. U běžných hospůdek třeba na výletě, musíte volit nejlepší variantu. O víkendu jsme byli v Holštejně a v místní restauraci je to klasika: gulášek, dršťková, smažáky apod. Jedinou volbou byl kuřecí steak s oblohou (a musím je pochválit, byl moc dobrý :-))

Zdravé večeře

Večeře by měla obsahovat nejen zeleninu, ale také bílkoviny a trochu sacharidů. U nás jsou populární „pomazánky“ z rybiček, luštěnin se zeleninou a bezlepkový semínkový chleba.

Může být také polévka, nebo dušená zelenina třeba s tempehem.

Právě tempeh, robbi, tofu mohou být určitou náhradou za mléčné výrobky a vejce. U nás se bohužel nesetkaly s velkým nadšením.

Pečení bez lepku, mléka a vajec

V některých rodinách si neumí víkend představit bez buchty. I to je možné. Upéct bezlepkovou buchtu je hračka a všude na internetu najdete plno receptů. V případě, že chcete ale vypustit i mléko a vejce, je to už trochu složitější. Některé buchty jsou bez mléčných výrobků, ale bez vajec? Inspirovala jsem se na internetu u veganů a a šlo to 🙂

Tady máte můj upravený recept na bublaninu:

  • 300 g bezlepkové mouky (používám Nomix)
  • místo 6 vajec jsem dala 6 lžic chia a lněných semínek přes noc namočených ve vodě
  • 100 ml teplé vody
  • 110 ml oleje
  • 180 g cukru (já používám skoro polovinu a třtinový)
  • 1 balíček kypřicího prášku bez fosfátů
  • citronová kůra (ideálně z bio citronů)
  • ovoce nahoru – švestky, třešně, meruňky, rybíz ….. – záleží na vás

Mouku promíchejte s kypřicím práškem a potom s ostatními surovinami. Těsto vyliju na plech vyložený pečícím papírem a posypu ovocem. Případně můžete ozdobit plátky mandlí nebo oříšků. Peču zvolna, nejprve na 150 °C. Později přidám na 170 °C a peču 40-45 minut.

Místo vajec můžete použít také kypřicí prášek, jablečný protlak, minerálku…. případně náhrady jako je Vajahit nebo Hraška

Tady máte odkazy na další tipy, jak si poradit bez vajec:

Soucitně

Pro alergiky

A co káva s mlékem

Ano, to je i moje slabost 🙂 Ale tu jsem vyřešila snadno, prostě si do kávy dávám rostlinné mléko – buď ovesné nebo rýžové. A už si ho s sebou nosím i do restaurace, když to vím předem 🙂 V některých restauracích už je možné (někde za příplatek) si dát kávu se sójovým mlékem, ale pořád je jich jen pár.

Proč nepoužívám sójové mléko

Sója patří k častým alergenům a i když na ni nyní alergii nemáte, můžete si ji častou konzumací vytvořit 🙁 Takže dejte raději přednost jiným mlékům. A pozor na složení. Čtěte pečlivě etikety. V mém oblíbeném ovesném mléku je jen voda, ovesné vločky, slunečnicový olej, sůl. Nic víc! V mnohých náhražkách mléka je ještě cukr nebo sladidla a některé další látky, které nejsou potřeba.

Rostlinné mléko si také můžete připravit přímo doma a cenově to vyjde nejlevněji. Buď z vloček nebo oříšků například z kešu, mandlí, z máku apod. Stačí na pár hodin namočit a potom s vodou rozmixovat. Jen musíte počítat s tím, že ho musíte zkonzumovat do druhého dne.

Na co si dát pozor

Než se pustíte do jakéhokoliv ozdravného programu, třeba jen bez mouky, je nutná pečlivá příprava. Zjistěte si jaké jsou možnosti, nakupte si pár vhodných potravin, ať máte z čeho vařit a sestavte si jídelníček na pár dní dopředu. Je to dobrá pomůcka. Nejhorší je večer horečně vymýšlet, co to mám na druhý den udělat a navíc nemít vhodné potraviny.

Co by vám doma nemělo chybět

  • Přirozeně bezlepkové potraviny: rýže, jáhly, pohanka, kukuřičný nebo jiný kuskus, quinoa
  • Semínka a oříšky – chia, lněné, dýňové, slunečnicové, mandle, kešu…. jednak obsahují zdravé tuky, vlákninu a důležité minerály a jednak s nimi vylepšíte jakékoliv jídlo
  • Bílkoviny – velkou chybou je při restrikcích ve stravě nedostatek bílkovin v jídelníčku. Vzhledem k omezení mléčných výrobků a vajec nám zbývá jen maso a luštěniny. Proto je vhodné doplňovat bílkoviny i z jiných zdrojů – například už zmíněný konopný protein, syrovátkový protein (pokud neobsahuje mléčnou bílkovinu kasein), rýžový nebo hráškový protein. Můžete je přidávat do kaší, smoothies, polévek….
  • Základem každého jídla by měl být dostatek zeleniny– ať vařené nebo syrové
  • Něco zdravého na mlsání -pokud vás neuspokojí ovoce, dopřejte si trochu medu nebo tyčinky z datlí bez přidaného cukru

Vývar na uzdravení střev

Pořádný vývar z kostí a zeleniny je výborným prostředkem k ozdravení vašich střev i k dodání potřebných minerálů a kolagenu.

Vývar je ideální vařit minimálně 24 hodin na slabém ohni. Použijte kuřecí skelet, ideálně v bio kvalitě nebo morkové kosti.

Hotový vývar používejte denně do jídel (cca 1 dcl), do polévek, nebo jen tak popíjejte samostatně. Co nestihnete zkonzumovat do 4 dní dejte do mražáku.

Rybí olej, který si zamilujete

Pandemie koronaviru ukázala na nevalný zdravotní stav většiny obyvatel Evropy. Hlavní rizikovou skupinou jsou lidé s nadváhou, chronickými nemocemi, cukrovkou a vysokým tlakem. Podle mé zkušenosti, má ale v těle zánět téměř každý druhý člověk a je jen otázkou času, kdy se to projeví ve formě nějaké nemoci.

Strava je častou příčinou chronického zánětu

Jedním z faktorů tohoto neutěšeného stavu je naše strava. Kromě toho, že obsahuje nadbytek cukru, nekvalitních tuků, chemických přídatných látek nám chybí dostatečné množství omega 3 mastných kyselin. Kdo z vás jí mořské ryby minimálně dvakrát za týden? Kdo sní hrst ořechů denně? Kdo si pochutnává každý týden na mořských řasách? Myslím, že takových lidí je minimum.

Omega 3 mastné kyseliny

Už naše prababičky a babičky dávaly dětem rybí tuk, ale ten nebyl moc chutný a hlavně páchnul nevábně. Mnoho lidí si dodnes pamatuje, jak se snažili před touto „dobrotou“ utéct.

Mám pro vás tip na skvělý a také chutný rybí olej, který si zamilujete. Je z velmi kvalitních surovin a na rozdíl od většiny potravních doplňků s omega 3 MK na trhu obsahuje polyfenoly, které napomáhají vstřebávání a brání oxidaci oleje. Další velmi významnou složkou tohoto oleje je vitamín D3, který je velmi důležitý pro správnou imunitní odpověď organismu, zejména při virových a bakteriálních onemocněních, stejně jako při současné koronavirové infekci.

Navíc si můžete sami otestovat, zda omega 3 doopravdy potřebujete a jak se váš poměr omega 3 a 6 změnil po půl roce užívání. Test provádí nezávislá laboratoř v Oslu a je to velmi jednoduché.

Otestujte si hladinu omega 3 mastných kyselin

Určitě vám víc napoví toto video

Kupte si olej pro sebe a své blízké a udělejte něco pro své zdraví, dokud je čas. Je prokázané, že omega 3 chrání naše srdce a kardiovaskulární systém (nejčastější příčina úmrtí), má pozitivní vliv na nervovou soustavu i imunitní systém. V případě, že byste chtěli tyto produkty nabízet dále např. svým klientům, kontaktujte mě, poradím vám jak na to. Balance olej je potravní doplněk. Více informací o Balance oleji si můžete přečíst tady:

Balance oleje mají také speciální řadu pro vegany

Pokud si chcete koupit tyto doplňky napište mi nebo volejte 603 358 353. Případně pokračujte do e-shopu Zinzino.

Tip pro stresované plíce

Možná si řeknete, proč vám píšu o plicích, když jaro je jasně obdobím jater. Máte pravdu. Ale právě plíce patří v současné době k nejzatíženějším orgánům. Proč?

Právě dýchacími cestami se nejsnadněji dostávají viry do těla. S plícemi souvisí i alergie, které mnohé provázejí na jaře.

Zdravé plíce jsou důležité pro schopnost přizpůsobit se

Současné období je velmi náročné z pohledu adaptace. Všechno co jsme znali je „vzhůru nohama“. Zvykáme si na nové podmínky, nové způsoby trávení dne, nový způsob práce a náš dýchací systém je tím ve stresu.

Navíc nošení roušky nebo respirátoru opět namáhá dýchací systém zpětným vdechováním například bakterií, kvasinek…. Zkuste např. vyjít schody s rouškou a bez roušky 🙂

Tip na přírodní pomoc

Proto vám můžu doporučit kúru: Respidren + Pranon + Streson Pokud vás přepadají stavy úzkosti / paniky a dalších negativních emocí, přidejte ještě Relaxon.

RespiDren obsahuje list proskurníku zmírňujícího dýchací potíže, dále antioxidanty jírovec maďal a rozmarýn lékařský, podporující obranyschopnost organismu.

Pranon s meduňkou lékařskou přispívá k normální funkci dýchacího systému, napomáhá též k udržení duševního zdraví.

Streson obsahuje vitaminy B6 a B1. B6 přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, zatímco vitamin B1 přispívá k normální psychické činnosti.

Relaxon lze případně užívat i samostatně pro psychické zklidnění a při pocitech vyčerpání.

Zdravé plíce a krásná kůže spolu podle čínské medicíny souvisí

Podle čínské medicíny, plíce výrazně ovlivňují stav pokožky. Zdravá pokožka je zase důležitá pro vznik vitaminu D pomocí slunečního záření. Proto si dopřejte také procházky. Slunce je nyní dost, tak se nebojte aspoň na 15-30 minut vystavit slunci i jiné části než jen obličej a načerpejte po zimě dostatek tohoto blahodárného vitamínu.

Pomocník pro volné dýchání a pročištění vzduchu

Dalším mým osvědčeným pomocníkem pro dýchací cesty je S.O.S. sprej pro volné dýchání – nastříkáte do prostoru a uvolňuje i ucpaný nos, ulehčuje dýchání a díky éterickým olejům omezuje množství bakterií a virů v prostoru

Pro objednání volejte 603 358 353 nebo pište na e-mail: ickrejci@seznam.cz případně mě kontaktujte na messengeru: : http://m.me/poradnaLucie

Buďte připraveni na viry i bakterie

Chřipka a nachlazení

Jak připravit imunitní systém na virovou infekci?

V souvislosti s šířícím se koronavirem a chřipkovou epidemií se všude mluví o imunitě a imunitním systému. Máme ho rychle posilovat, abychom neonemocněli? A co to vlastně je ten imunitní systém?

Mezi lidmi bohužel panuje mnoho nepravd o tom, jak se bránit různým nemocem a virovým epidemiím. Mnoho lidí si myslí, že stačí nacpat se citrusy nebo vitamínovými tabletkami a mají vystaráno. V lepším případě se shánějí po bylinkách „posilujících“ imunitu.

Jak to tedy je? Co můžete pro sebe udělat?

Co je to imunitní systém a jak funguje?

Z biologie ze základní školy víme, že se imunita dělí na tzv. přirozenou nebo nespecifickou a získanou neboli adaptivní, kterou získáváme a zdokonalujeme v průběhu života tím, jakými si projdeme nemocemi a očkováním.

Ale imunitní systém není nějaká osamělá část těla, která funguje jen podle svého gusta. Existuje vědecky potvrzené propojení mezi imunitním, endokrinním (neboli hormonálním) a nervovým systémem, kde čile proudí informace v podobě tzv. cytokinů všemi směry.

Pro nás to tedy znamená, že naši imunitu ovlivňuje daleko více faktorů než jen nějaké vitamíny.

Zaměřte se na řízení imunitního systému

V první řadě je potřeba mít v pořádku tzv. řízení imunitního systému. Pokud trpíme alergiemi, intolerancemi nebo autoimunitním onemocněním (např. cukrovka, Crohnova choroba, RS, revmatoidní artritida aj.) znamená to, že náš imunitní systém reaguje na nesmyslné podněty místo na patogenní mikroorganismy. V případě alergie to může být nějaká bílkovina – typicky prach, pyl, lepek apod. U autoimunitních onemocnění útočí IS dokonce na naše vlastní tkáně a buňky. V takovémto případě je posílení imunity spíše kontraproduktivní, protože může bojovat na nesprávné frontě a místo, aby ničila třeba chřipkové viry, zhoršuje dlouhodobý zánět v těle.

Je tedy potřeba, abychom imunitu nasměrovali správným směrem.

Imunitní reakce podle tradiční čínské medicíny

Navíc, podle chápání těla těla z pohledu tradiční čínské medicíny rozdělujeme imunitu na několik částí, podle toho na jaké mikroorganismy se zaměřuje a s kterým základním orgánem pentagramu souvisí. Trpíme-li často na virózy je potřeba posílit a očistit okruh sleziny, pokud nás častěji trápí bakterie (streptokoky, enterobacterie, helicobacter….) měli bychom věnovat pozornost oblasti plic a tlustého střeva.

Z dřívějších příspěvků už víte, kdy které orgány nejvíce pracují a co jim pomáhá. Pokud ne, přečtěte si je tady. Z toho je jasné, že zdravá imunita je výsledkem všech zdravých orgánů podle pentagramu a to je běh na delší trať.

Přesto neházejte flintu do žita.

Pár tipů, které vám pomohou přečkat současné virové období bez větší úhony:

  • Dopřejte si dostatek odpočinku a spánku (minimálně 7-8 hodin). Pokud tělo zatěžujeme prací a nějakou činností, nemá už dost energie na obranu a boj s nevítanými návštěvníky.
  • Věnujte zvýšenou pozornost stravě – hlavně si dopřejte dostatek zeleniny a ovoce, tropické ovoce omezte na minimum, každý den si dejte aspoň dvě lžíce kysané zeleniny – např. kysané zelí (ideální doma dělané)
  • Pokud už onemocníte, nezatěžujte tělo mastnými, smaženými a těžkými jídly. Dopřejte si odlehčenou stravu spíš rýži se zeleninou, polévky, vývary apod.
  • Pozor na cukr a sladkosti – je prokázáno, že po konzumaci sladkého je oslabený imunitní systém až několik hodin!!! Hlavně pozor u dětí!
  • Nepijte alkohol. Navzdory dobrým radám, že „kudy teče, tudy léčí“ alkohol oslabuje játra a ledviny a ty jsou pro imunitu velmi důležité
  • V období viróz a v zimě doplňujte vitamin D
  • Jako prevenci si dopřejte pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu – klidně stačí i procházky

Chcete být dlouho zdraví? Vyzkoušejte půst

Je tady tradiční masopust

Víte, že je období masopustu? Tady v okolí Brna se ještě dodržují oslavy masopustu s veselými průvody maškar. A víte, co znamená masopust? V křesťanském prostředí je to období mezi dvěma postními obdobími – mezi Vánoci a Velikonocemi. Po skončení masopustu začíná čtyřiceti denní půst. Tak mi přijde symbolické, napsat vám něco o půstu.

Začátek nového roku má mnoho lidí spojený se spoustou předsevzetí, plánů a vizí, z nichž mnohé se během pár dnů nebo týdnů rozplynou. Chceme být lepší, chceme zhubnout, chceme být zdravější, přestat kouřit, přestat jíst sladké, začít podnikat a miliony jiných věcí, každý máme ty své. Ale dost často se tato předsevzetí točí kolem stravy a zdraví. Objevují se nejrůznější „zázračné a hvězdné“ diety, případně doplňky, které slibují, že tentokrát už vážně zhubnete. 

V jistém smyslu jsme vlastní životní sílu vyměnili za pohodlný a praktický životní styl.

V průběhu února se většina novoročních předsevzetí začíná vytrácet

Kdo svá předsevzetí ještě teď koncem února dodržujete? Možná někteří z vás našli správnou cestu, ale většinou se po určité době vracíme do stejných kolejí a hubnutí je opět nedosažitelným snem.
Proč tomu tak je? A to i přesto, že dodržujete pokyny výživových poradců a lékařů? Omezili jste množství stravy, jíte menší porce 3-5 krát za den a dokonce sportujete, běháte, moříte se, ale výsledky nic moc. Navíc se u vás postupně s přibývajícím věkem objevují různé nemoci, v lepším případě „jen“ zvýšený cholesterol, zvýšený tlak….. 

Důležité je pravidelné stravování po malých porcích, ideálně 5x až 6x denně, znáte to?  

Už před nějakou dobou mě zaujal fakt, že starší klienti, kteří ke mně chodí do poradny, jsou většinou v lepší kondici než ti o generaci mladší. Myslím tím zejména klienty narozené ve 30-40 letech 20. století, kteří si prožili válku a období nedostatku.

Naši předci měli v průběhu roku mnoho svátků a příležitostí k hodování. Slavili se Vánoce, Velikonoce, narozeniny, výročí, svatby a mnoho dalšího. My jsme na tuto tradici navázali a pokračujeme vesele ve slavením. Jenže už nevidíme, že pro ně to byly mimořádné příležitosti užít si dobrého jídla a pití. V dalších dnech v roce totiž neměli takovou hojnost, takže jedli velmi střídmě, někdy „bohudík“ i hladověli nebo drželi předepsaný půst. Právě nejrůznější půsty najdeme snad ve všech kulturách na světě. Ale my si jíme jako králové každý den, celé roky a podle toho také vypadá naše současný zdravotní stav. Spousta lidí trpí cukrovkou, vysokým tlakem, kardiovaskulárními nebo chronickými onemocněními.

A to ještě nemluvíme o kvalitě našeho jídla.

Cesta ke zvýšení vaší životní síly nevede přes to, co jíte, nýbrž přes to, co nejíte.

Hiromi Shinya

Je vědecky prokázané, že kratší či delší půsty mají velmi příznivý účinek na naše zdraví. Proč tomu tak je? V průběhu evoluce jsme byli my lidé přizpůsobeni k hladovění, protože potrava prostě někdy nebyla. Nebyla úroda, byla zima, nezdařil se lov a podobně. S tím si naše tělo dokázalo velmi dobře poradit a my jsme navzdory všem těžkým obdobím přežili. Naše tělo se naučilo čerpat energii z vlastních zásob. Jednak máme v těle uložen tuk, který může sloužit jako zdroj energie po dlouhou dobu a navíc probíhá v těle tzv. autofagie, neboli proces, při kterém se buňky zbavují svého odpadu – poškozených bílkovin. Díky tomu se může zbavovat také choroboplodných zárodků. V tomto procesu hrají velmi důležitou roli také hormony inzulin a ghrelin. Díky půstům můžeme předejít nebo i snížit tzv. inzulinorezistenci, kdy naše tělo již nereaguje na inzulín a kromě cukrovky to vede k mnoha dalším onemocněním.

V některých zemích berou půsty jako možnou terapii při léčbě chronických onemocnění i lékaři.

Tak jsem si řekla, že to zkusím také. Nejsem zatím jako Jaroslav Dušek, abych vydržela 40 dní bez jídla. K tomu mám daleko a myslím, že většina z vás také.

Ale co začít s menšími dávkami? Mě se osvědčil tzv. přerušovaný půst? Máte na výběr 12:12 , 16:8 nebo 20:4 hodin, při celodenním půstu může být 36 hodin, 42 hodin nebo půsty obden. To už si každý může určit podle sebe. Za mě, nejlépe se mi drží přerušovaný půst 16:8, který jsem schopná běžně zvládnout i v pracovní dny.

Co znamená přerušovaný půst v praxi?

Vezměte si tedy příklad na 16:8 hodin. Máte celých 8 hodin na to jíst normálním způsobem. Většina lidí vynechává snídani a jí jako první až oběd například ve 12.00. Pak máte celých 8 hodin, kdy se můžete najíst. Maximálně však do 20.00.

Pro ranní jedlíky, kteří potřebují snídat je možné to posunout. Můj režim je takový, že snídám v 8.00 a poslední jídlo mám odpoledne do 16.00 pak už jen ovocný čaj, vodu. A jen díky této úpravě jsem za měsíc zhubla čtyři kila, která jsem dříve zkoušela jinými způsoby a nešlo to.

Nejen množství jídla, ale také denní doba má vliv na hubnutí a metabolismus

Každopádně je potřeba zvážit, kdy si dáte hlavní jídlo dne. Na jedné studii se prokázalo, že více přiberete, pokud jíte hlavní jídlo večer, než ráno. Proto je možná ideální doba kolem poledne. Tak to dělají i obyvatelé středomoří, u kterých se rádi inspirujeme zdravými potravinami.

Co je a co není přerušovaný půst?

Ne – nestíhám se najíst celý den, protože jsem v jednom kole a večer do sebe bez ladu a skladu naházím sušenky, chipsy, rohlíky se salámem… prostě všechno, co zrovna najdu v ledničce a ve spíži

Ano – nejím např. 16 hodin, ale v těch 8 hodinách si dám klidně 2-3 jídla. Důležité je mít předem připravené co si dám. Měla by to být kvalitní strava, obsahující dostatek bílkovin a zdravých tuků, zeleniny a omezené množství cukrů. Zejména rafinovaného cukru!

To není tak zlé, ne?