Z pohledu TČM je tenké střevo „zásobním“ orgánem okruhu SRDCE. To znamená, že je mezi nimi úzký vztah a pokud špatně funguje tenké střevo, odráží se to i na kvalitě srdce. I klasická medicína se přiklání k názoru, že to co jíme a jak funguje náš metabolismus, ovlivňuje kvalitu krve, stav našich cév a žil a také zdraví srdce.
A vzhledem k tomu, že onemocnění tzv. kardiovaskulárního systému (srdce a cév) je nejčastější příčinou úmrtí, stojí za to zamyslet se nad naším tenkým střevem.
Na rozdíl od tlustého střeva je tenké střevo velmi dlouhé a jeho sliznici tvoří stovky klků, které ještě zvětšují plochu střeva. To proto, že právě v tenkém střevě vstřebáváme z potravy největší část živin, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, ale i vitamíny a minerály.
Jak se projevuje oslabení tenkého střeva
průjmy
bolestí žaludku
nadýmáním, křečemi
únavou
ztuhlostí ramen a šíje
Tenké střevo je také spojováno s tzv. intolerancemi potravin, kterých v poradně vídám hodně a nedostatkem vitamínů a minerálů v těle.
Podle biologických hodin je nejsilnější energie TS mezi 13. a 15. hodinou, kdy se může projevovat velkou únavou po obědě. Nejslabší energii má mezi 1. a 3. hod. v noci.
Jak podpořit zdravé tenké střevo
Zejména jíst přirozené potraviny – ne průmyslově upravované, polotovary, chemicky konzervované….
Jíst hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – pro to je léto jako stvořené – nezapomeňte na třešně, ředkvičky, jahody, maliny, okurky, saláty….
Vhodné jsou kysané a fermentované výrobky – jogurty, miso, natto….
Vyvarovat se kouření, cukru, přemíře alkoholu
Zapomeňte na sladké nápoje typu Cola a různé „žlutice“, které nepříznivě ovlivňují střevní mikrobiom
Živočišné tuky konzumovat v menší míře
Dopřejte si i čerstvé bylinky: máta, rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalka, oregano…
Z pohledu TČM není naše oblíbené letní grilování zrovna nejprospěšnější, proto vždy volte spíše zeleninu, ovoce a třeba ryby a grilujte až večer, kdy je chladněji
Produkty pro vyladění střeva
z preparátů JOALIS: Calon, Colidren, Activ col a Activ acid
z přípravků DIOCHI doporučuji: Intocel kapky nebo kapsle, Supracid případně Gerocel kapsle Bioinformační doplněk stravy Intocel kapsle obsahuje humáty, dračí krev a extrakty bylin pomáhají upravovat trávení a čistit střeva. Gerocel bioenzym obsahuje humáty a proteolytické enzymy z kalifornských dešťovekv chelátové formě a další významné bioaktivní látky, které ovlivňují trávení a ochranu buněk. Supracid – přírodní bioinformační doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, která je zásobárnou biologicky dostupných minerálů – vápníku, hořčíku a dalších pro kosti, klouby, vazy, zuby, nehty i vlasy. Harmonizuje meridián ledvin, meridián žaludku , jater a žlučníku. Slouží jako zdroj pro syntézu anorganických složek chrupavky. Podporuje snižování kyselosti žaludečního obsahu a pomáhá tak udržovat acidobazickou rovnováhu organizmu.
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Po krásném létu, kdy jsem si užila dovolené a rozhodně si neodpírala mnohé „nezdravé“ potraviny, které už běžně nebývají součástí mojí stravy, jako zmrzliny, bílý chléb, občas paštiky apod., jsem se rozhodla dostat tělo zase do formy měsíčním očistným programem. Z tzv. Autoimunitního protokolu jsem si vybrala nejčastější tři alergeny – mouku s lepkem, mléčné výrobky z kravského mléka a vejce– a rozhodla jsem se je po dobu minimálně jednoho měsíce vyloučit ze stravy.
S intolerancemi a různými omezeními se v poradně setkávám velmi často a také vím, jak jsou klienti vyděšení, když jim doporučím omezit některou z potravin. Proto jsem se rozhodla tuto měsíční očistu sdílet s vámi a ukázat vám možnosti, jak žít bez těchto nejčastěji problematických potravin.
Autoimunitní protokol – co to je?
Autorkou tohoto programu je renomovaná americká funkční lékařka Amy Myers, M.D., která pomocí něho úspěšně léčila stovky klientů s autoimunitními onemocněními, chronickými záněty jako je např. roztroušená skleróza, Gravesova choroba, alergie, Hashimotova thyreoititda a mnoho dalších. Více podrobností o Autoimunitním protokolu se dočtete v její knize Autoimunitní řešení.
Program je postaven na čtyřech pilířích:
eliminace toxických potravin a zánětlivých potravin
uzdravení střeva pomocí vhodných potravních doplňků, vitamínů, minerálů a stravy
identifikace a odstranění toxinů z životního prostředí nemocného
vyléčení zánětů v těle a zmírnění psychického, emocionálního a fyzického stresu
Na stejném principu pracuji i já s klienty ve své detoxikační poradně.
Toxické a zánětlivé potraviny
Mezi toxické potraviny patří: alkohol, cukr a veškerá sladidla, GMO potraviny, potravinářské přísady (tzv. éčka), rychlé občerstvení (tzv. fast food), trans- tuky a ztužené oleje, konzervované maso, polotovary a průmyslově zpracované potraviny.
Zánětlivé potraviny- to jsou jinak běžné potraviny, které mohou zhoršovat zánětlivé reakce těla. Mezi nejproblematičtější patří pšenice a obiloviny s lepkem (ječmen, žito, oves), mléko a výrobky z něj, vejce. Dalšími jsou ořechy, arašídy, luštěniny, lilkovité potraviny, sója, kukuřice
V první chvíli můžete mít pocit, že vlastně nemám co jíst :-). Když si představíme typický jídelníček Čechů vyjde nám asi toto:
Snídaně: Chleba nebo rohlík s máslem, salámem, sýrem, čaj, káva
Oběd: polévka zasmažená, maso s těstovinami a zeleninový salát /hamburger s hranolkami
Večeře: chleba se sýrem
Když si rozebereme jednotlivá jídla na suroviny, vidíme, že nejčastější potravinou je pšenice a mléčné výrobky. Ovoce a zeleniny jí většina lidí velmi málo.
Co mám jíst?
Máme dvě možnosti. První, jednodušší, ale ne lepší, variantou je nahradit stávající potraviny nějakými náhražkami bez lepku a mléka.
Zdravější a zábavnější cestou je naučit se jíst jiné potraviny, které jsme dosud možná ani nezkusili, hledat nové možnosti a zkoušet nové chutě.
Snídaně bez lepku a mléka
Můžeme zkusit obligátní ovesné vločky (existují i bez lepku), nebo třeba pohankové či jáhlové vločky. Já je večer namočím spolu se semínky (chia, lněné, mák…..) a oříšky (mandle, lískové, vlašské, kešu…). Ráno k nim nakrájím ovoce, které je zrovna doma, posypu kakaem a konopným proteinem (výborný zdroj bílkovin a vlákniny). Můžete vyzkoušet s kokosovým nebo sojovým jogurtem. Další variantou je jáhlová nebo pohanková kaše. Naslano třeba zeleninová polévka, jáhly se zeleninou.
Ovesné vločkyVločky s ovocemKokosový jogurt a vločky
V letních měsících si můžete na snídani dopřát i smoothies s proteinem, třeba konopným.
Oběd – aneb žádné vepřo-knedlo-zelo
Záleží na tom, zda jíte doma, nebo v práci, případně na cestách. Pokud chceme dodržet nastavená pravidla, dá se vybrat i jídla v restauraci, ale má to svá úskalí. Lepší je být připraven a nosit si své jídlo. Vím, je to víc práce, večer musíte chystat jídlo na další den…. Znám to velmi dobře, ale nemusí to být vaření jako za dob našich babiček 🙂
Tak tady máte pár tipů na výborný oběd doma:
Zeleninové rizotoKapr s grilovanou zeleninouCandát s polentouKotletka s grilovanou zeleninou a listovým salátemKapr s kukuřičným kuskusem a tzatziki
Jak vidíte je to snadné. Kousek masa nebo ryby, zelenina tepelně upravená a salát ze syrové zeleniny. Rýže, polenta, kukuřičný kuskus, pohanka a další přílohy jsou snadné a velmi rychle připravené.
Těstoviny bez lepkuKukuřičný kuskusBezlepkové potraviny
Oběd na cesty
Právě pokud si nosíte jídlo do práce, nebo jedete na cesty, je potřeba pečlivá příprava. Stačí třeba kuskus, který vám zůstal od oběda, těstoviny, quinoa, pohanka, jáhly. K tomu trochu podušené zeleniny, případně sušená rajčata, sterilovaná fazole nebo quinoa (bez konzervantů!!!) a doplnit můžete trochou polníčku, rukoly, bazalky…..
Kukuřičný kuskus s fazolemi a zeleninouKuřecí maso se salátemKrůtí maso se zeleninouKarbanátky
Co si vybrat v restauraci
V první řadě je dobré, když máte na výběr kvalitní restauraci, která má v nabídce i zdravější jídla. U běžných hospůdek třeba na výletě, musíte volit nejlepší variantu. O víkendu jsme byli v Holštejně a v místní restauraci je to klasika: gulášek, dršťková, smažáky apod. Jedinou volbou byl kuřecí steak s oblohou (a musím je pochválit, byl moc dobrý :-))
Tuňák s grilovanou zeleninouTilapie a zeleninaMořský vlk a blitva
Zdravé večeře
Večeře by měla obsahovat nejen zeleninu, ale také bílkoviny a trochu sacharidů. U nás jsou populární „pomazánky“ z rybiček, luštěnin se zeleninou a bezlepkový semínkový chleba.
Může být také polévka, nebo dušená zelenina třeba s tempehem.
Právě tempeh, robbi, tofu mohou být určitou náhradou za mléčné výrobky a vejce. U nás se bohužel nesetkaly s velkým nadšením.
Pečení bez lepku, mléka a vajec
V některých rodinách si neumí víkend představit bez buchty. I to je možné. Upéct bezlepkovou buchtu je hračka a všude na internetu najdete plno receptů. V případě, že chcete ale vypustit i mléko a vejce, je to už trochu složitější. Některé buchty jsou bez mléčných výrobků, ale bez vajec? Inspirovala jsem se na internetu u veganů a a šlo to 🙂
Tady máte můj upravený recept nabublaninu:
300 g bezlepkové mouky (používám Nomix)
místo 6 vajec jsem dala 6 lžic chia a lněných semínek přes noc namočených ve vodě
100 ml teplé vody
110 ml oleje
180 g cukru (já používám skoro polovinu a třtinový)
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a potom s ostatními surovinami. Těsto vyliju na plech vyložený pečícím papírem a posypu ovocem. Případně můžete ozdobit plátky mandlí nebo oříšků. Peču zvolna, nejprve na 150 °C. Později přidám na 170 °C a peču 40-45 minut.
Místo vajec můžete použít také kypřicí prášek, jablečný protlak, minerálku…. případně náhrady jako je Vajahit nebo Hraška
Tady máte odkazy na další tipy, jak si poradit bez vajec:
Ano, to je i moje slabost 🙂 Ale tu jsem vyřešila snadno, prostě si do kávy dávám rostlinné mléko – buď ovesné nebo rýžové. A už si ho s sebou nosím i do restaurace, když to vím předem 🙂 V některých restauracích už je možné (někde za příplatek) si dát kávu se sójovým mlékem, ale pořád je jich jen pár.
Proč nepoužívám sójové mléko
Sója patří k častým alergenům a i když na ni nyní alergii nemáte, můžete si ji častou konzumací vytvořit 🙁 Takže dejte raději přednost jiným mlékům. A pozor na složení. Čtěte pečlivě etikety. V mém oblíbeném ovesném mléku je jen voda, ovesné vločky, slunečnicový olej, sůl. Nic víc! V mnohých náhražkách mléka je ještě cukr nebo sladidla a některé další látky, které nejsou potřeba.
Rostlinné mléko si také můžete připravit přímo doma a cenově to vyjde nejlevněji. Buď z vloček nebo oříšků například z kešu, mandlí, z máku apod. Stačí na pár hodin namočit a potom s vodou rozmixovat. Jen musíte počítat s tím, že ho musíte zkonzumovat do druhého dne.
Kokosová mlékaSypká mlékaRostlinná mléka
Na co si dát pozor
Než se pustíte do jakéhokoliv ozdravného programu, třeba jen bez mouky, je nutná pečlivá příprava. Zjistěte si jaké jsou možnosti, nakupte si pár vhodných potravin, ať máte z čeho vařit a sestavte si jídelníček na pár dní dopředu. Je to dobrá pomůcka. Nejhorší je večer horečně vymýšlet, co to mám na druhý den udělat a navíc nemít vhodné potraviny.
Co by vám doma nemělo chybět
Přirozeně bezlepkové potraviny: rýže, jáhly, pohanka, kukuřičný nebo jiný kuskus, quinoa
Semínka a oříšky – chia, lněné, dýňové, slunečnicové, mandle, kešu…. jednak obsahují zdravé tuky, vlákninu a důležité minerály a jednak s nimi vylepšíte jakékoliv jídlo
Bílkoviny – velkou chybou je při restrikcích ve stravě nedostatek bílkovin v jídelníčku. Vzhledem k omezení mléčných výrobků a vajec nám zbývá jen maso a luštěniny. Proto je vhodné doplňovat bílkoviny i z jiných zdrojů – například už zmíněný konopný protein, syrovátkový protein (pokud neobsahuje mléčnou bílkovinu kasein), rýžový nebo hráškový protein. Můžete je přidávat do kaší, smoothies, polévek….
Základem každého jídla by měl být dostatek zeleniny– ať vařené nebo syrové
Něco zdravého na mlsání -pokud vás neuspokojí ovoce, dopřejte si trochu medu nebo tyčinky z datlí bez přidaného cukru
Vývar na uzdravení střev
Pořádný vývar z kostí a zeleniny je výborným prostředkem k ozdravení vašich střev i k dodání potřebných minerálů a kolagenu.
Vývar je ideální vařit minimálně 24 hodin na slabém ohni. Použijte kuřecí skelet, ideálně v bio kvalitě nebo morkové kosti.
Hotový vývar používejte denně do jídel (cca 1 dcl), do polévek, nebo jen tak popíjejte samostatně. Co nestihnete zkonzumovat do 4 dní dejte do mražáku.
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nejnutnější informace
Nezbytně nutné soubory cookie by měly být vždy povoleny, abychom mohli uložit vaše preference pro nastavení souborů cookie.
V případě, že odmítnete nejnutnější Cookies, budete je muset při každé návštěvě této stránky znovu nastavovat.
Cookies jiných poskytovatelů služeb
Tento web používá Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky. Ponechání tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Nejprve prosím povolte přísně nezbytné soubory cookie, abychom mohli uložit vaše preference!