Počasí nám dává najevo, že léto je definitivně pryč. Konec léta, konec dobrodružství, konec nezřízeného mlsání a experimentování. Je na čase znovu se vrátit k práci i sami k sobě a připravit se na nadcházející podzim a zimu.
Končí také období, kdy panuje element ZEMĚ a v těle SLEZINA a slinivka. Ty působí na tělesnou i duševní vyrovnanost, na trávení (součástí je i žaludek), ovlivňují pohlavní orgány, tvorbu krve a zejména imunitu. Veškeré sliznice v těle jsou pod vládou sleziny a jejich stav je rozhodující pro to, zda odoláme různým virózám a bakteriálním infekcím nebo ne. S podzimní rovnodenností přichází čas elementu KOV a hlavní slovo mají PLÍCE s tlustým střevem. A právě střeva jsou největším imunitním orgánem, kde sídlí až 70% naší imunity.
Už teď se objevuje spoustu lidí s různými nachlazeními a nemocemi, protože přechod do školy a do práce je pro mnohé velmi zátěžový. Proč?
– naše trávení po letních radovánkách nefunguje, jak by mělo (grilované maso, zmrzliny, přemíra alkoholu…)
– zažíváme stres z nových povinností, přemíry úkolů, nových situací
– změna teplot a klima – z horkého, suchého léta jsme skočili rovnou do vlhkého, hodně studeného období a to je pro tělo velký stres
Co můžeme proto udělat pro lepší imunitu i pohodu?
Období sklizně nabízí nepřeberné množství zdravých a dobrých plodů, které můžeme využít pro vylepšení našeho organismu. Načerpejte vitamíny, minerály, stopové prvky a flavonoidy z dozrávajcího ovoce a zeleniny, dokud to jde. Jen namátkou: jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky, zahradní borůvky, hrozny (i burčák :-), rajčata, okurky, zelí, kapusta, dýně, cukety, saláty….
Zaměřme se na spokojené trávení a nám známý střevní mikrobiom. Podpora našich mikroorganismů se nám bohatě vyplatí v období nachlazení, chřipek a jiných viróz. Nehledě na to, že mikrobiom ovlivňuje schopnost učit se, paměť i emoce. Rozhodně si myslím, že Probio sirup + Vitality jsou skvělá dvojka k podpoření správného střevního prostředí. Pokud pochybujete o pozitivním vlivu probiotik na imunitu, mrkněte na tento článek.
Změňme jídelníček na více zahřívací – já vynechávám ranní jogurty, omezuji mléčné výrobky. Naopak je dobré se zaměřit na polévky, kaše, vařenou zeleninu i maso. Můžeme omezit i syrovou zeleninu a citrusy, které skvěle ochlazují v létě, ale ve studeném počasí nám ubírají teplo.
Také můžeme využít zahřívací vlastnosti koření, jako je skořice, hřebíček, paprika, zázvor…
Sklon slunce už nám nedopřeje tolik záření a navíc většina z nás je velkou část dne zavřená někde v budovách, takže je načase přidávat vitamín D3 – pozitivně ovlivňuje nejen imunitu, ale i např. ukládání vápníku do kostí a mozkové funkce.
Rozhodně nezapomínejme na pohyb! Aspoň 3x-4x týdně bychom se měli věnovat nějaké pohybové aktivitě. Nemusíte hned běhat maratony, stačí lehký běh, chůze (aspoň 7000 kroků), jóga nebo jiné protahovací cvičení…. Ideálně i pohyb venku, pokud to počasí aspoň trochu dovolí, protože to zároveň přispívá k otužování organismu.
V přírodě existuje mnoho tzv. adaptogenů, látek, které pomáhají organismu vypořádat se se ztíženými podmínkami jako je chlad, změny počasí, stres, toxické zatížení a další negativní faktory. K těm nejznámějším patří tzv. Maralí kořen (Parcha Saflorová), Bazalka posvátná, Ženšen, Cordyceps, Rozchodnice růžová, Ashwaganda… Mnoho z nich obsahují i bioinformační kapky Joalis nebo Diochi. Např. Nervamin, Levamin, Estrozin, Viraimun, Depren, Streson, Imun a další. Je proto vhodné využít jejich podpůrné schopnosti.
A co když už je kom nás někdo nemocný, nebo se my necítíme zdraví?
Jako první pomoc používám pro sebe a svou rodinu Imun, Gripin, Baktevir, případně Deviral kapsle. Pro správnou činnost imunity nezapomínejme ani na zinek a vitamín C.
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Při diskuzích s klienty o prospěšnosti rybího tuku pro jejich zdraví se občas setkávám s různými mylnými názory. Naprosto jim rozumím, protože i pro mě je to množství informací o nasycených, nenasycených, polynasycených a esenciálních mastných kyselinách někdy matoucí. Chtěla bych to tedy trochu uvést na pravou míru.
Jak se dovíte dále, ani olivový olej, ani lněný olej ani jiné zdravé doplňky stravy, kromě rybího tuku, nemohou dostatečně nahradit nedostatek omega 3 mastných kyselin v organismu. Bez těchto kyselin sice můžeme po určitou dobu žít, jak se ukazuje v západních zemích a USA, ale rozhodně nebudeme zdraví a budeme přispívat ke vzniku chronických zánětů v těle.
Základní rozdělení tuků
NASYCENÉ
ty konzumujeme často v podobě mléčných výrobků, másla, sádla, masa, ale i palmového oleje (kterého je dnes hodně v mnoha výrobcích-např. pečivu, sušenkách, cukrovinkách…. )
NENASYCENÉ
to jsou zejména rostlinné tuky (slunečnicový, řepkový, olivový…), rybí tuk, semena a ořechy
Nenasycené tuky dělíme dále na
MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY – většinou je najdeme v tekutých olejích: zejména olivový olej, řepkový, v menší míře arašídový, hroznový olej, ale i avokádový tuk a husí sádlo
– sem řadíme omega 9 mastnou kyselinu (tzv. kyselina olejová)
POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY – sem patří tzv. ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY (esenciální si tělo neumí samo vytvořit a jejich jediným zdrojem je proto strava!!!) rozlišujeme dva druhy: omega 3 MK a omega 6 MK
Omega 6 MK – jsou obsažené v rostlinných tucích – zejména v nejčastěji používaném slunečnicovém a řepkovém oleji, dále sójovém, klíčkovém, kukuřičném…
Těch máme ve stravě velké množství
Omega 3 MK – se nachází jen v malém množství potravin, které běžně konzumujeme:
rybí tuk z mořských ryb (obsahuje dvě kyseliny: EPA – eikosapentaenová a DHA – dokosahexaenová)
lněný olej, řepkový olej (tady se nachází trochu jiná kyselina ALA- alfa- linolenová)
Funkce mastných kyselin v těle
Tuky ve výživě jsou nezbytně nutné, protože jsou zdrojem energie, podílí se na tvorbě buněčných membrán a obalů nervových vláken (tzv. fosfolipidy a myelin). Jsou důležité pro vstřebávání vitamínů A, D, E, K a karotenoidů a také se podílí na tvorbě hormonů. Pro správnou funkci buněčných membrán je pak rozhodující poměr mastných kyselin, které se na její tvorbě podílí. V naší DNA máme tento poměr omega 6 MK a 3 MK 1:1. Podle WHO by měl být správný poměr těchto kyselin maximálně 4:1. Bohužel u většiny Evropské populace se tento poměr pohybuje spíše kolem 15-20:1.
Stejně jako u všeho, i u tuků je tedy důležitá pestrost stravy a zastoupení všech typů. Bohužel v „západním světě“ máme převahu nasycených tuků ve formě masa, uzenin a mléčných výrobků a také omega 6 MK.
Co způsobuje nedostatek omega 3 mastných kyselin?
Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdravý kardiovaskulární systém (ne náhodou umírá v západních zemích nejvíce lidí na infarkty, mrtvice a onemocnění spojené s kardiovaskulárním systémem), pro zdravý růst, kognitivní funkce a náladu. Nesprávný poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin přispívá k chronickým zánětům v těle.
Někteří klienti říkají, ale vždyť jsem ryby nikdy nejedl a žiju. Je to jako byste postavili dům a mezi cihly dali jen malou vrstvu malty. Také bude stát, ale bude tam táhnout a budou se tam tvořit plísně.
Jejich nedostatek totiž většinou nebývá viditelný hned a následky vidíme spíše až v dospělém nebo pozdějším věku v podobě různých onemocnění, jejichž příčinou jsou chronické záněty.
Nahradí olivový olej rybí tuk?
Jak je vidět z předchozího přehledu mastných kyselin, olivový olej obsahuje omega 9 a omega 6 mastné kyseliny, zatím co rybí tuk omega 3 mastné kyseliny, neboli trochu jiné sloučeniny.
To neznamená, že by olivový olej nebyl zdravý, právě naopak. Například Chorvaté jsou na svůj olivový olej nesmírně hrdí a považují ho za všelék. Jeho pravidelná konzumace prospívá správné hladině cholesterolu v těle. Olivové listí a olivový olej lisovaný za studena obsahují látky zvané polyfenoly. Ty patří mezi významné tzv. antioxidanty, to znamená působí na škodlivé volné radikály v těle a také mají vliv na kvalitu kostí.
Přesto všechno konzumace olivového oleje nenahradí nezbytné omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku.
Lněný olej a omega 3 MK
Kdo četl pozorně, tak si určitě všiml, že omega 3 MK obsahují i lněný olej a v menší míře i kvalitní řepkový olej. Mnozí si myslí, že jim stačí nahradit rybí tuk tímto olejem. Ale tady je opět háček, rostlinné oleje obsahují kyselinu Alfa-linolenovou (ALA), zatímco rybí tuk obsahuje kyseliny EPA -eikosapentaenovou a DHA dokosahexaenovou. Kyselina ALA je předstupněm pro tvorbu DHA, kterou si tak tělo musí vytvořit samo. Proto při konzumaci potravin s touto kyselinou získáváme jen malé procento potřebné omega 3. Navíc je velmi náchylná k oxidaci, neboli žluknutí.
Jak si tedy uchovat zdraví?
Z toho, co jsem uvedla je jasné, že potřebujeme ve své stravě všechny druhy tuků, ale v „rozumné“ míře. Ideální je co nejpestřejší složení stravy, která obsahuje maso a mléčné výrobky, ideálně z volného chovu nebo bio. Maso klidně stačí dvakrát do týdne a nemělo by se nahrazovat levnými uzeninami. Ryby aspoň dvakrát za týden. Dále kvalitní rostlinné oleje, semínka a ořechy.
Vzhledem k tomu, že kvalitní mořské ryby málokdo z nás jí méně častěji než dvakrát v týdnu, je dobré doplnit stravu o zdroj kvalitního rybího tuku s omega 3 mastnými kyselinami.
Chcete opravdu kvalitní olej s omega 3 MK, polyfenoly a vitamínem D3, který užívám já i mí blízcí? Klikněte na tlačítko
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Po krásném létu, kdy jsem si užila dovolené a rozhodně si neodpírala mnohé „nezdravé“ potraviny, které už běžně nebývají součástí mojí stravy, jako zmrzliny, bílý chléb, občas paštiky apod., jsem se rozhodla dostat tělo zase do formy měsíčním očistným programem. Z tzv. Autoimunitního protokolu jsem si vybrala nejčastější tři alergeny – mouku s lepkem, mléčné výrobky z kravského mléka a vejce– a rozhodla jsem se je po dobu minimálně jednoho měsíce vyloučit ze stravy.
S intolerancemi a různými omezeními se v poradně setkávám velmi často a také vím, jak jsou klienti vyděšení, když jim doporučím omezit některou z potravin. Proto jsem se rozhodla tuto měsíční očistu sdílet s vámi a ukázat vám možnosti, jak žít bez těchto nejčastěji problematických potravin.
Autoimunitní protokol – co to je?
Autorkou tohoto programu je renomovaná americká funkční lékařka Amy Myers, M.D., která pomocí něho úspěšně léčila stovky klientů s autoimunitními onemocněními, chronickými záněty jako je např. roztroušená skleróza, Gravesova choroba, alergie, Hashimotova thyreoititda a mnoho dalších. Více podrobností o Autoimunitním protokolu se dočtete v její knize Autoimunitní řešení.
Program je postaven na čtyřech pilířích:
eliminace toxických potravin a zánětlivých potravin
uzdravení střeva pomocí vhodných potravních doplňků, vitamínů, minerálů a stravy
identifikace a odstranění toxinů z životního prostředí nemocného
vyléčení zánětů v těle a zmírnění psychického, emocionálního a fyzického stresu
Na stejném principu pracuji i já s klienty ve své detoxikační poradně.
Toxické a zánětlivé potraviny
Mezi toxické potraviny patří: alkohol, cukr a veškerá sladidla, GMO potraviny, potravinářské přísady (tzv. éčka), rychlé občerstvení (tzv. fast food), trans- tuky a ztužené oleje, konzervované maso, polotovary a průmyslově zpracované potraviny.
Zánětlivé potraviny- to jsou jinak běžné potraviny, které mohou zhoršovat zánětlivé reakce těla. Mezi nejproblematičtější patří pšenice a obiloviny s lepkem (ječmen, žito, oves), mléko a výrobky z něj, vejce. Dalšími jsou ořechy, arašídy, luštěniny, lilkovité potraviny, sója, kukuřice
V první chvíli můžete mít pocit, že vlastně nemám co jíst :-). Když si představíme typický jídelníček Čechů vyjde nám asi toto:
Snídaně: Chleba nebo rohlík s máslem, salámem, sýrem, čaj, káva
Oběd: polévka zasmažená, maso s těstovinami a zeleninový salát /hamburger s hranolkami
Večeře: chleba se sýrem
Když si rozebereme jednotlivá jídla na suroviny, vidíme, že nejčastější potravinou je pšenice a mléčné výrobky. Ovoce a zeleniny jí většina lidí velmi málo.
Co mám jíst?
Máme dvě možnosti. První, jednodušší, ale ne lepší, variantou je nahradit stávající potraviny nějakými náhražkami bez lepku a mléka.
Zdravější a zábavnější cestou je naučit se jíst jiné potraviny, které jsme dosud možná ani nezkusili, hledat nové možnosti a zkoušet nové chutě.
Snídaně bez lepku a mléka
Můžeme zkusit obligátní ovesné vločky (existují i bez lepku), nebo třeba pohankové či jáhlové vločky. Já je večer namočím spolu se semínky (chia, lněné, mák…..) a oříšky (mandle, lískové, vlašské, kešu…). Ráno k nim nakrájím ovoce, které je zrovna doma, posypu kakaem a konopným proteinem (výborný zdroj bílkovin a vlákniny). Můžete vyzkoušet s kokosovým nebo sojovým jogurtem. Další variantou je jáhlová nebo pohanková kaše. Naslano třeba zeleninová polévka, jáhly se zeleninou.
Ovesné vločkyVločky s ovocemKokosový jogurt a vločky
V letních měsících si můžete na snídani dopřát i smoothies s proteinem, třeba konopným.
Oběd – aneb žádné vepřo-knedlo-zelo
Záleží na tom, zda jíte doma, nebo v práci, případně na cestách. Pokud chceme dodržet nastavená pravidla, dá se vybrat i jídla v restauraci, ale má to svá úskalí. Lepší je být připraven a nosit si své jídlo. Vím, je to víc práce, večer musíte chystat jídlo na další den…. Znám to velmi dobře, ale nemusí to být vaření jako za dob našich babiček 🙂
Tak tady máte pár tipů na výborný oběd doma:
Zeleninové rizotoKapr s grilovanou zeleninouCandát s polentouKotletka s grilovanou zeleninou a listovým salátemKapr s kukuřičným kuskusem a tzatziki
Jak vidíte je to snadné. Kousek masa nebo ryby, zelenina tepelně upravená a salát ze syrové zeleniny. Rýže, polenta, kukuřičný kuskus, pohanka a další přílohy jsou snadné a velmi rychle připravené.
Těstoviny bez lepkuKukuřičný kuskusBezlepkové potraviny
Oběd na cesty
Právě pokud si nosíte jídlo do práce, nebo jedete na cesty, je potřeba pečlivá příprava. Stačí třeba kuskus, který vám zůstal od oběda, těstoviny, quinoa, pohanka, jáhly. K tomu trochu podušené zeleniny, případně sušená rajčata, sterilovaná fazole nebo quinoa (bez konzervantů!!!) a doplnit můžete trochou polníčku, rukoly, bazalky…..
Kukuřičný kuskus s fazolemi a zeleninouKuřecí maso se salátemKrůtí maso se zeleninouKarbanátky
Co si vybrat v restauraci
V první řadě je dobré, když máte na výběr kvalitní restauraci, která má v nabídce i zdravější jídla. U běžných hospůdek třeba na výletě, musíte volit nejlepší variantu. O víkendu jsme byli v Holštejně a v místní restauraci je to klasika: gulášek, dršťková, smažáky apod. Jedinou volbou byl kuřecí steak s oblohou (a musím je pochválit, byl moc dobrý :-))
Tuňák s grilovanou zeleninouTilapie a zeleninaMořský vlk a blitva
Zdravé večeře
Večeře by měla obsahovat nejen zeleninu, ale také bílkoviny a trochu sacharidů. U nás jsou populární „pomazánky“ z rybiček, luštěnin se zeleninou a bezlepkový semínkový chleba.
Může být také polévka, nebo dušená zelenina třeba s tempehem.
Právě tempeh, robbi, tofu mohou být určitou náhradou za mléčné výrobky a vejce. U nás se bohužel nesetkaly s velkým nadšením.
Pečení bez lepku, mléka a vajec
V některých rodinách si neumí víkend představit bez buchty. I to je možné. Upéct bezlepkovou buchtu je hračka a všude na internetu najdete plno receptů. V případě, že chcete ale vypustit i mléko a vejce, je to už trochu složitější. Některé buchty jsou bez mléčných výrobků, ale bez vajec? Inspirovala jsem se na internetu u veganů a a šlo to 🙂
Tady máte můj upravený recept nabublaninu:
300 g bezlepkové mouky (používám Nomix)
místo 6 vajec jsem dala 6 lžic chia a lněných semínek přes noc namočených ve vodě
100 ml teplé vody
110 ml oleje
180 g cukru (já používám skoro polovinu a třtinový)
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a potom s ostatními surovinami. Těsto vyliju na plech vyložený pečícím papírem a posypu ovocem. Případně můžete ozdobit plátky mandlí nebo oříšků. Peču zvolna, nejprve na 150 °C. Později přidám na 170 °C a peču 40-45 minut.
Místo vajec můžete použít také kypřicí prášek, jablečný protlak, minerálku…. případně náhrady jako je Vajahit nebo Hraška
Tady máte odkazy na další tipy, jak si poradit bez vajec:
Ano, to je i moje slabost 🙂 Ale tu jsem vyřešila snadno, prostě si do kávy dávám rostlinné mléko – buď ovesné nebo rýžové. A už si ho s sebou nosím i do restaurace, když to vím předem 🙂 V některých restauracích už je možné (někde za příplatek) si dát kávu se sójovým mlékem, ale pořád je jich jen pár.
Proč nepoužívám sójové mléko
Sója patří k častým alergenům a i když na ni nyní alergii nemáte, můžete si ji častou konzumací vytvořit 🙁 Takže dejte raději přednost jiným mlékům. A pozor na složení. Čtěte pečlivě etikety. V mém oblíbeném ovesném mléku je jen voda, ovesné vločky, slunečnicový olej, sůl. Nic víc! V mnohých náhražkách mléka je ještě cukr nebo sladidla a některé další látky, které nejsou potřeba.
Rostlinné mléko si také můžete připravit přímo doma a cenově to vyjde nejlevněji. Buď z vloček nebo oříšků například z kešu, mandlí, z máku apod. Stačí na pár hodin namočit a potom s vodou rozmixovat. Jen musíte počítat s tím, že ho musíte zkonzumovat do druhého dne.
Kokosová mlékaSypká mlékaRostlinná mléka
Na co si dát pozor
Než se pustíte do jakéhokoliv ozdravného programu, třeba jen bez mouky, je nutná pečlivá příprava. Zjistěte si jaké jsou možnosti, nakupte si pár vhodných potravin, ať máte z čeho vařit a sestavte si jídelníček na pár dní dopředu. Je to dobrá pomůcka. Nejhorší je večer horečně vymýšlet, co to mám na druhý den udělat a navíc nemít vhodné potraviny.
Co by vám doma nemělo chybět
Přirozeně bezlepkové potraviny: rýže, jáhly, pohanka, kukuřičný nebo jiný kuskus, quinoa
Semínka a oříšky – chia, lněné, dýňové, slunečnicové, mandle, kešu…. jednak obsahují zdravé tuky, vlákninu a důležité minerály a jednak s nimi vylepšíte jakékoliv jídlo
Bílkoviny – velkou chybou je při restrikcích ve stravě nedostatek bílkovin v jídelníčku. Vzhledem k omezení mléčných výrobků a vajec nám zbývá jen maso a luštěniny. Proto je vhodné doplňovat bílkoviny i z jiných zdrojů – například už zmíněný konopný protein, syrovátkový protein (pokud neobsahuje mléčnou bílkovinu kasein), rýžový nebo hráškový protein. Můžete je přidávat do kaší, smoothies, polévek….
Základem každého jídla by měl být dostatek zeleniny– ať vařené nebo syrové
Něco zdravého na mlsání -pokud vás neuspokojí ovoce, dopřejte si trochu medu nebo tyčinky z datlí bez přidaného cukru
Vývar na uzdravení střev
Pořádný vývar z kostí a zeleniny je výborným prostředkem k ozdravení vašich střev i k dodání potřebných minerálů a kolagenu.
Vývar je ideální vařit minimálně 24 hodin na slabém ohni. Použijte kuřecí skelet, ideálně v bio kvalitě nebo morkové kosti.
Hotový vývar používejte denně do jídel (cca 1 dcl), do polévek, nebo jen tak popíjejte samostatně. Co nestihnete zkonzumovat do 4 dní dejte do mražáku.
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Pandemie koronaviru ukázala na nevalný zdravotní stav většiny obyvatel Evropy. Hlavní rizikovou skupinou jsou lidé s nadváhou, chronickými nemocemi, cukrovkou a vysokým tlakem. Podle mé zkušenosti, má ale v těle zánět téměř každý druhý člověk a je jen otázkou času, kdy se to projeví ve formě nějaké nemoci.
Strava je častou příčinou chronického zánětu
Jedním z faktorů tohoto neutěšeného stavu je naše strava. Kromě toho, že obsahuje nadbytek cukru, nekvalitních tuků, chemických přídatných látek nám chybí dostatečné množství omega 3 mastných kyselin. Kdo z vás jí mořské ryby minimálně dvakrát za týden? Kdo sní hrst ořechů denně? Kdo si pochutnává každý týden na mořských řasách? Myslím, že takových lidí je minimum.
Už naše prababičky a babičky dávaly dětem rybí tuk, ale ten nebyl moc chutný a hlavně páchnul nevábně. Mnoho lidí si dodnes pamatuje, jak se snažili před touto „dobrotou“ utéct.
Mám pro vás tip na skvělý a také chutný rybí olej, který si zamilujete. Je z velmi kvalitních surovin a na rozdíl od většiny potravních doplňků s omega 3 MK na trhu obsahuje polyfenoly, které napomáhají vstřebávání a brání oxidaci oleje. Další velmi významnou složkou tohoto oleje je vitamín D3, který je velmi důležitý pro správnou imunitní odpověď organismu, zejména při virových a bakteriálních onemocněních, stejně jako při současné koronavirové infekci.
Navíc si můžete sami otestovat, zda omega 3 doopravdy potřebujete a jak se váš poměr omega 3 a 6 změnil po půl roce užívání. Test provádí nezávislá laboratoř v Oslu a je to velmi jednoduché.
Kupte si olej pro sebe a své blízké a udělejte něco pro své zdraví, dokud je čas. Je prokázané, že omega 3 chrání naše srdce a kardiovaskulární systém (nejčastější příčina úmrtí), má pozitivní vliv na nervovou soustavu i imunitní systém. V případě, že byste chtěli tyto produkty nabízet dále např. svým klientům, kontaktujte mě, poradím vám jak na to. Balance olej je potravní doplněk. Více informací o Balance oleji si můžete přečíst tady:
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
V souvislosti s šířícím se koronavirem a chřipkovou epidemií se všude mluví o imunitě a imunitním systému. Máme ho rychle posilovat, abychom neonemocněli? A co to vlastně je ten imunitní systém?
Mezi lidmi bohužel
panuje mnoho nepravd o tom, jak se bránit různým nemocem a virovým
epidemiím. Mnoho lidí si myslí, že stačí nacpat se citrusy nebo
vitamínovými tabletkami a mají vystaráno. V lepším případě
se shánějí po bylinkách „posilujících“ imunitu.
Jak to tedy je? Co
můžete pro sebe udělat?
Co je to imunitní systém a jak funguje?
Z biologie ze základní školy víme, že se imunita dělí na tzv. přirozenou nebo nespecifickou a získanou neboli adaptivní, kterou získáváme a zdokonalujeme v průběhu života tím, jakými si projdeme nemocemi a očkováním.
Ale imunitní systém není nějaká osamělá část těla, která funguje jen podle svého gusta. Existuje vědecky potvrzené propojení mezi imunitním, endokrinním (neboli hormonálním) a nervovým systémem, kde čile proudí informace v podobě tzv. cytokinů všemi směry.
Pro nás to tedy
znamená, že naši imunitu ovlivňuje daleko více faktorů než jen
nějaké vitamíny.
Zaměřte se na řízení imunitního systému
V první řadě je potřeba mít v pořádku tzv. řízení imunitního systému. Pokud trpíme alergiemi, intolerancemi nebo autoimunitním onemocněním (např. cukrovka, Crohnova choroba, RS, revmatoidní artritida aj.) znamená to, že náš imunitní systém reaguje na nesmyslné podněty místo na patogenní mikroorganismy. V případě alergie to může být nějaká bílkovina – typicky prach, pyl, lepek apod. U autoimunitních onemocnění útočí IS dokonce na naše vlastní tkáně a buňky. V takovémto případě je posílení imunity spíše kontraproduktivní, protože může bojovat na nesprávné frontě a místo, aby ničila třeba chřipkové viry, zhoršuje dlouhodobý zánět v těle.
Je tedy potřeba, abychom imunitu nasměrovali správným směrem.
Imunitní reakce podle tradiční čínské medicíny
Navíc, podle chápání těla těla z pohledu tradiční čínské medicíny rozdělujeme imunitu na několik částí, podle toho na jaké mikroorganismy se zaměřuje a s kterým základním orgánem pentagramu souvisí. Trpíme-li často na virózy je potřeba posílit a očistit okruh sleziny, pokud nás častěji trápí bakterie (streptokoky, enterobacterie, helicobacter….) měli bychom věnovat pozornost oblasti plic a tlustého střeva.
Z dřívějších příspěvků už víte, kdy které orgány nejvíce pracují a co jim pomáhá. Pokud ne, přečtěte si je tady. Z toho je jasné, že zdravá imunita je výsledkem všech zdravých orgánů podle pentagramu a to je běh na delší trať.
Přesto neházejte flintu do žita.
Pár tipů, které vám pomohou přečkat současné virové období bez větší úhony:
Dopřejte si dostatek odpočinku a spánku (minimálně 7-8 hodin). Pokud tělo zatěžujeme prací a nějakou činností, nemá už dost energie na obranu a boj s nevítanými návštěvníky.
Věnujte zvýšenou pozornost stravě – hlavně si dopřejte dostatek zeleniny a ovoce, tropické ovoce omezte na minimum, každý den si dejte aspoň dvě lžíce kysané zeleniny – např. kysané zelí (ideální doma dělané)
Pokud už onemocníte, nezatěžujte tělo mastnými, smaženými a těžkými jídly. Dopřejte si odlehčenou stravu spíš rýži se zeleninou, polévky, vývary apod.
Pozor na cukr a sladkosti – je prokázáno, že po konzumaci sladkého je oslabený imunitní systém až několik hodin!!! Hlavně pozor u dětí!
Nepijte alkohol. Navzdory dobrým radám, že „kudy teče, tudy léčí“ alkohol oslabuje játra a ledviny a ty jsou pro imunitu velmi důležité
V období viróz a v zimě doplňujte vitamin D
Jako prevenci si dopřejte pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu – klidně stačí i procházky
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Chci vám ukázat přínosy psa pro vaše zdraví, pokud byste se někdy rozhodli si psa pořídit, případně kdyby s podobně bláznivým nápadem přišly vaše děti nebo partner.
Vlastně mě na to navedlo dnešní ranní váhání.
Měla jsem to štěstí, že jsme měli jedenáct let skvělého rodhéského ridgebacka. Musím říct, že i po více než roce, co odešel mi moc chybí a postupně zjišťuji, že pro mě nebyl jen kamarád na cesty a velký mazel.
Už třináct let pracuji s bioinformačními přípravky a řízenou detoxikací a díky tomu ukazuji klientům cestu k lepšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu tělu i mysli. Více se o mě dovíte tady:Můj příběh
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nejnutnější informace
Nezbytně nutné soubory cookie by měly být vždy povoleny, abychom mohli uložit vaše preference pro nastavení souborů cookie.
V případě, že odmítnete nejnutnější Cookies, budete je muset při každé návštěvě této stránky znovu nastavovat.
Cookies jiných poskytovatelů služeb
Tento web používá Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky. Ponechání tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Nejprve prosím povolte přísně nezbytné soubory cookie, abychom mohli uložit vaše preference!